Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul cosmonaut roman, in vizita la Liceul Olimpicilor

0

Primul cosmonaut român, în vizită la Liceul Olimpicilor, în cadrul unui seminar INTERACT

Olimpici internaţionali, “implicaţi” în activităţile cosmice ale României

Bucureşti, 18 februarie 2011: În contextul celei mai puternice erupţii solare din ultimii cinci ani, LICEUL INTERNAŢIONAL DE INFORMATICĂ BUCUREŞTI (ICHB -€“ parte a grupului Lumina Instituţii de Învăţământ) împreună cu INTERACT CLUB BUCUREŞTI (organizaţie non-guvernamentală a tinerilor între 14 şi 18 ani, aflată sub îndrumarea Rotary Club Bucureşti)  organizează luni, 21 februarie, a.c., cu începere de la ora 14:00, la sediul ICHB (Şoseaua Mihai Bravu nr. 428), seminarul cu tema “Activitaţi cosmice ieri, astăzi şi maine”.

Invitatul special al acestui eveniment este domnul Dumitru-Dorin Prunariu, primul  şi singurul român care a zburat vreodată în spaţial cosmic. Seminarul îi va aduce faţă în faţă pe primul cosmonaut român şi pe câţiva dintre olimpicii internaţionali ai României (medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiade şi diferite concursuri internaţionale de informatică, matematică, fizică, robotica şi astronomie), elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

“Scopul acestui eveniment este dezvoltarea şi lărgirea orizontului cultural ştiinţific al liceenilor, prin aducerea în mijlocul lor, periodic, a unor personalităţi din diverse domenii. Dat fiind ultimul eveniment petrecut în spaţiul cosmic şi anume erupţia solară de marţi, 15 februarie, am căutat să aducem în liceul nostru persoana cea mai competentă în a ne da explicaţii despre fenomene actuale, petrecute în spaţiul cosmic”, a declarat Radu Zernoveanu Jr. (17 ani), preşedintele Interact Club Bucureşti, elev în clasa a XI-a ICHB.

Seminarul desfăşurat la Liceul Olimpicilor va aduce în discuţie şi o serie de detalii privind activităţile României legate de cercetarea spaţiului cosmic.

————————————————————————————————————————————————

Despre: Dumitru-Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut roman. În perioada 14-22 mai 1981 a efectuat la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durată totală de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute, devenind stfel primul şi singurul roman care a ajuns vreodată în spaţiul cosmic. Pe timpul zborului, a efectuat mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gândite şi proiectate în cea mai mare parte de specialişti români.

Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit cel al de-103-lea pământean care ajunge în spaţiu, iar România devine a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Dumitru-Dorin Prunariu este preşedintele în exerciţiu al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS).

De asemenea, domnul Prunariu deţine în prezent şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al filialei europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE – Europe)

Mai multe informaţii despre Dumitru Dorin Prunariu se pot accesa pe www.prunariu.org

Despre: LICEUL INTERNAŢIONAL DE INFORMATICĂ BUCUREŞTI (ICHB- www.ichb.ro) este o instituţie de învăţământ înfiinţată în 1995 în cadrul grupului LUMINA Instituţii de Învăţământ – un grup de instituţii de învăţământ particular care asigură instruirea copiilor din învăţământul preuniversitar în şcoli private.

Din cadrul grupului LUMINA Instituţii de Învăţământ fac parte: Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (www.ichb.ro), Liceul Internaţional de Informatică a€“ Constanţa (www.ichc.ro), International School of Bucharest (www.isb.ro), Şcoala Spectrum Bucureşti (www.scoalaspectrum.ro), Şcoala Spectrum Constanţa, (www.scoalaspectrum.ro), Şcoala Spectrum Iaşi, Şcoala Spectrum Cluj-Napoca, Şcoala Spectrum Ploieşti şi Şcoala Spectrum Timişoara.

ICHB reuneşte toate ciclurile de învăţământ de la grădiniţă până la clasa a XII-a, fiind printre primele şcoli din România cu predare în limba engleză.

ICHB este organizatorul concursurilor de renume naţional şi internaţional: Infomatrix, Lumina Math, Concursul de Geografie Lumina, Concursul de Literatură Romană – Lumina Cuvintelor, Crosul de 1 Decembrie, etc.

Liceul este supranumit Liceul Olimpicilor, ca urmare a numărului mare de elevi participanţi şi câştigători ai unui număr mare de competiţii internaţionale de: informatică, matematică, fizică, chimie, astronomie, etc. Elevii ICHB sunt deţinători a peste 180 de medalii de aur, argint şi bronz ca urmare a participării la diverse olimpiade internaţionale între anii 1997 şi 2010.

Despre: Interact Club Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată şi susţinută de Rotary Club Bucureşti, începând cu anul 2010. Interact are în componenţa sa  27 de membri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, marea majoritate fiind olimpici naţionali şi internaţionali la matematică, informatică, fizică, astronomie sau chimie.

Scopul înfiinţării Interact Club Bucureşti este acela de a ajuta persoanele nevoiaşe şi bolnave prin organizarea şi derularea unor proiecte în folosul comunităţii şi în acelaşi timp de a ajuta tinerii membri ai clubului să se dezvolte personal şi să se formeze ca elite ale societăţii româneşti prin lărgirea continuă a  orizontului cultural şi ştiinţific.

Interact Club Bucureşti este format din elevi între 14 şi 18 ani, cu rezultate deosebite în diverse activităţi şcolare, comunitare sau extracurriculare, fiecare dintre ei având un anumit standard de comportament în şcoală şi societate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.