Prima scoala de vara dedicata arhitecturii participative

0

Prima scoala de vara dedicata arhitecturii participative este organizata de Fundatia Soros Romania la Dor Marunt, in judetul Calarasi, in perioada 23-28 iulie 2012. Acest proiect este o completare a programului fundatiei de construire de case pentru grupuri defavorizate.

La Scoala de Vara Arhipera, 28 de studenti – arhitecti si antropologi – vor invata despre design participativ, proiectare pentru grupuri defavorizate, sustenabilitate si despre tehnologii de construire cu materiale locale. Dimensiunea sociala a programului consta in proiectarea participativa si executia in sistem deschis impreuna cu beneficiarii.

“Arhitectura trebuie sa isi redescopere vocatia sociala si sa redescopere importanta rolului pe care il joaca in schimbarea vietii oamenilor”, a declarat coordonatorul programului de construire comunitara, arhitectul Lorin Niculae.

Cursurile scolii de vara vor fi sustinute de Lorin Niculae, Universitatea de Arhitectura si Urbansim „Ion Mincu” (UAUIM), Klaske Havik, arhitect, Universitatea de Tehnologie din Delft, Sebastiaan Veldhuisen, arhitect, Univesitatea din Tilburg, Alexandru Calin, arhitect, UAUIM, cu participarea speciala a lui Augustin Ioan, director al Scolii doctorale „Spatiu, Imagine, Text, Teritoriu” din cadrul UAUIM si a antropologului Vintila Mihailescu, conducatorul Scolii Doctorale in Sociologie, din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

In cadrul Scolii de Vara Arhipera vor fi abordate teme precum: istorie, teorie si metode ale conceptului de arhitectura participativa, analiza si transcriere de teritoriu si comunitati, sustenabilitate, arhitectura vernaculara, relatia dintre arhitectura si saracie.

Atelierele vor fi grupate in trei module, dedicate analizei de sit si teritoriu, designului fatadelor locuintelor si constructiei propriu-zise a fatadelor prin aplicarea conceptelor studiate.

In cei patru ani de cand Fundatia Soros Romania deruleaza programul de construire de case pentru comunitati dezavantajate au fost construite 24 de case si 2 centre sociale si 20 de cladiri au fost reabilitate. In acest proiect au fost investiti panaacum 535.000$.

In prezent Fundatia Soros Romania cauta parteneri pentru dezvoltarea si continuarea proiectului pe termen lung. Pentru organizarea scolii de vara ni s-au alaturat firma Rockwool – oferind vata bazaltica pentru plafoanele caselor si centrelor sociale – si Registrul Urbanistilor din Romaniacare ofera premii participantilor la scoala.

Puteti urmari jurnalul Scolii de Vara Arhipera pe Facebook si pe pagina de internet dedicata programului soros.ro

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează