Prima scoala de vara dedicata arhitecturii participative

0

Prima scoala de vara dedicata arhitecturii participative este organizata de Fundatia Soros Romania la Dor Marunt, in judetul Calarasi, in perioada 23-28 iulie 2012. Acest proiect este o completare a programului fundatiei de construire de case pentru grupuri defavorizate.

La Scoala de Vara Arhipera, 28 de studenti – arhitecti si antropologi – vor invata despre design participativ, proiectare pentru grupuri defavorizate, sustenabilitate si despre tehnologii de construire cu materiale locale. Dimensiunea sociala a programului consta in proiectarea participativa si executia in sistem deschis impreuna cu beneficiarii.

“Arhitectura trebuie sa isi redescopere vocatia sociala si sa redescopere importanta rolului pe care il joaca in schimbarea vietii oamenilor”, a declarat coordonatorul programului de construire comunitara, arhitectul Lorin Niculae.

Cursurile scolii de vara vor fi sustinute de Lorin Niculae, Universitatea de Arhitectura si Urbansim „Ion Mincu” (UAUIM), Klaske Havik, arhitect, Universitatea de Tehnologie din Delft, Sebastiaan Veldhuisen, arhitect, Univesitatea din Tilburg, Alexandru Calin, arhitect, UAUIM, cu participarea speciala a lui Augustin Ioan, director al Scolii doctorale „Spatiu, Imagine, Text, Teritoriu” din cadrul UAUIM si a antropologului Vintila Mihailescu, conducatorul Scolii Doctorale in Sociologie, din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

In cadrul Scolii de Vara Arhipera vor fi abordate teme precum: istorie, teorie si metode ale conceptului de arhitectura participativa, analiza si transcriere de teritoriu si comunitati, sustenabilitate, arhitectura vernaculara, relatia dintre arhitectura si saracie.

Atelierele vor fi grupate in trei module, dedicate analizei de sit si teritoriu, designului fatadelor locuintelor si constructiei propriu-zise a fatadelor prin aplicarea conceptelor studiate.

In cei patru ani de cand Fundatia Soros Romania deruleaza programul de construire de case pentru comunitati dezavantajate au fost construite 24 de case si 2 centre sociale si 20 de cladiri au fost reabilitate. In acest proiect au fost investiti panaacum 535.000$.

In prezent Fundatia Soros Romania cauta parteneri pentru dezvoltarea si continuarea proiectului pe termen lung. Pentru organizarea scolii de vara ni s-au alaturat firma Rockwool – oferind vata bazaltica pentru plafoanele caselor si centrelor sociale – si Registrul Urbanistilor din Romaniacare ofera premii participantilor la scoala.

Puteti urmari jurnalul Scolii de Vara Arhipera pe Facebook si pe pagina de internet dedicata programului soros.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează