Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima “promoţie” de persoane private de libertate reabilitate prin terapia asistată de animale a absolvit cursurile de asistent dresor

0

 

Dupa 2 luni de training şi antrenamente săptămânale, primul program de terapie asistată de animale pentru persoanele private de libertate desfăşurat la Bucureşti a luat sfârşit.

În ceea ce priveşte rezultatele obţinute, proiectul le-a adus beneficiarilor o experienţă pozitivă privind lucrul cu animalele şi atestate de asistent instructor de dresaj.

“ Toti cei 3 elevi ai noştri de la Bucureşti au trecut cu succes examenul de evaluare, obţinând atestatul de Asistent Instructor de Dresaj, recunoscut de toate ţările membre FCI (Federaţia Chinologică Internaţională)» spune Robert Caraman, instructorul de dresaj de la Ringstar, care a asigurat trainingul pentru penitenciarul Jilava. « Faptul că Ionut, Alex şi Iulian şi-au luat foarte în serios rolul pe toată durata antrenamentelor a făcut, de asemenea, ca cei 3 câini proveniţi din adăpostul Dogtown – Bubba, Sasha şi Emi – să fieacum căţei cu educaţie, 100% pregătiţi pentru viitoarele lor familii adoptive », anunţă Robert Caraman.

Fotografii ale căţeilor care îşi caută părinţi adoptivi şi detalii despre procedura de adopţie găsiţi pe www.facebook.com/Ringstar.Club

“Proiectul-pilot a fost un succes, atât la Bucureşti, cât şi la Satu-Mare, unde antrenamentele continuă. Toţi cei 6 deţinuţi care au beneficiat de acest program au avut un nivel de motivaţie crescut privind participarea la sesiunile de training, iar în conditiile în care lucrul cu animalele nu este întotdeauna un exerciţiu uşor, simplul fapt că nu s-a înregistrat niciun abandon pe parcursul proiectului este un succes. Aceste rezultate se aliniază la datele din literatura de specialitate privind succesul programelor Dog in Prisons (SUA), în care se observă un nivel de motivaţie crescut al participanţilor la sesiunile de training şi o rată foarte scazută a abandonului consideră Alina Rusu, Conferenţiar univ. dr. în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinte Sociale, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca.

Succesul de până acum al proiectului „Un câine educat, un prieten minunat”, un experiment pilot desfăşurat pentru a testa în România potenţialul terapiei neconventionale asistate de animale şi efectele asupra persoanelor private de libertate, va permite lărgirea grupului ţintă pe viitor, în măsura în care proiectul va găsi sursele de finanţare necesare pentru extinderea sa.

 Terapie_asistata_de_animale_09.04.2013_003

Despre proiect

Proiectul « Un câine educat, un prieten minunat – Terapie asistata de animale», a fost derulat în perioada februarie-aprilie 2013, la Bucuresti şi Satu-Mare.

Proiectul a fost un parteneriat public-privat, susţinut de Royal Canin şi, ulterior, de către Bayer România, care au contribuit la costurile privind evaluarea deţinutilor, selectarea, hrănirea, deparazitarea şi găzduirea câinilor oferiţi de către Dogtown, în timp ce antrenamentele şi sesiunile de training au fost asigurate de către Angel Dog la Satu-Mare şi Ringstar la Bucureşti.

Partenerii din proiect sunt: Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Angel Dog (Satu Mare), Dogtown (Bucuresti) şi Ringstar Club Dresaj (Bucuresti), cu validare ştiinţifică asigurată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educatiei din cadrul Universităţii Babes Bolyai (Cluj-Napoca).

——-

DESPRE TERAPIA ASISTATA DE ANIMALE

 

Terapia şi activităţile asistate cu animale (TAAA) promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi facilita procesul de recuperare al persoanelor care necesită îngrijire medicală fizică sau psihică.

Diferenţa dintre activităţi şi terapie constă în faptul că activităţile asistate de animale presupun doar interacţiunea cu acestea, în timp ce terapia asistată de animale are un plan foarte clar de exerciţii construit în funcţie de nevoile unei persoane si recomandarea specialistului. Sesiunile TAAA  pot fi integrate în terapii individuale sau de grupe, utilizate pe diverse clase de vârstă şi în diverse medii (spitaliceşti, ambulatorii, familiale, instituţii educaţionale, centre de detenţie etc.).

TAAA are ca punct oficial de plecare anul 1919, SUA, când ministrul de interne permite utilizarea câinilor dresaţi în procesele de tratament al pacienţilor dintr-un spital psihiatric. O fermă zootehnică din New York este transformată mai târziu, în 1970, în primul centru de tratament de acest gen pentru copii si adolescenţi cu probleme de integrare socială.

Ţările în care se răspândeşte TAAA sunt Canada, Austria, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Suedia, Norvegia, Elveţia. Cea mai răspândită formă de TAAA din lume este terapia asistată de câini, urmată de terapia asistată de cai.

În România primele activităţi asistate de animale au fost mediatizate din anul 2000, însă terapia asistată de câini (după metode standard recunoscute internaţional) a fost preluată din 2006. Tot în 2006 a fost iniţiat primul program de oferire de competenţe în domeniul TAAA, sub forma unui curs post-universitar, iniţiat la Universitatea Babeş-Bolyai. Alte instituţii care au colaborat pentru susţinerea cursurilor de TAAA  sunt Institutul de Cercetare a Interacţiunii om-animal (singurul de acest tip din Ţară), Facultatea de Medicină Veterinară (USAMV Cluj-Napoca)  şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (UBB).

Proiectul “Un câine educat, un prieten minunat” urmăreşte ca interacţiunea cu câinii să aducă efecte psihologice şi comportamentale, cum ar fi: atitudini prosociale (empatie, tendinţa de a-i ajuta pe ceilalţi, abilitatea de a ierta), stimă de sine, abilităţi emoţionale (procesarea si exprimarea emoţiilor). Va fi la fel de atent monitorizat şi impactul asupra nivelului de satisfacţie a vieţii, important pentru multe aspecte ale convieţuirii în societate.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.