Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Povestile ca metafore ale dezvoltarii de sine @ Fundatia Calea Victoriei

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 7 Martie, atelierul Povestile ca metafore ale dezvoltarii de sine, sustinut de Monica Brandusescu

Povestile ca metafore ale dezvoltarii de sine

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 7 Martie, atelierul Povestile ca metafore ale dezvoltarii de sine, sustinut de Monica Brandusescu.

 

Povestile reusesc sa tamaduiasca acolo unde ratiunea reuseste sa vatame. Fiind urzite pe o structura arhetipala, iar itinerariul eroului fiind croit pe o directie similara stadiilor dezvoltarii eului, povestile ne ajuta sa refacem in interiorul nostru tocmai acea totalitate pe care o pierdem din vedere odata cu instrainarea de sine in drumul nostru prin viata.

 

Atelierul va propune o abordare a povestilor ca tehnica de terapie psihosomatica, aceasta fiind intalnita sub denumirea de metoda fabulatiei. Aceasta metoda a fost initiata si consacrata de catre Paola Santagostino, autoarea cunoscutei lucrari “Cum sa te vindeci cu o poveste”. Aceasta a constatat, de-a lungul numeroaselor sale cercetari, ca “rezolvarea basmului” de catre pacient, prin scoaterea eroului din impas, are efecte terapeutice directe inclusiv asupra functionarii organismului.

Tehnica fabulatiei poate fi utilizata ca metoda de stimulare a autovindecarii, de aprofundare a constiintei de sine si de dezvoltare a creativitatii. Este vorba de o metoda utilizabila de oricine, pe cont propriu, fara vreo contraindicatie, destinata mentinerii partii creative a mintii noastre, una care tinde sa se atrofieze daca e neglijata in favoarea exercitiului tiranic si exclusivist al ratiunii.

 

Pe langa sensul lor vindecator, regenerator, relaxant, transformator, etc. povestile mai au si darul de a atinge cu magia lor sufletele celor prezenti, purtandu-le catre un taram fascinant la capatul caruia avem mai presus de toate surpriza de a ne trezi fata in fata cu noi insine cei de dincolo de masti, de frici, de conveniente sau cenzuri.

Va invit sa pasim impreuna pe urmele povestilor, de-a lungul a cinci intalniri in care vom incerca sa redescoperim uimirea in fata unei lumi pe care am uitat ca o purtam in noi – taramul fanteziei

Cursul va parcurge urmatoarele etape:

1. Introducere. Regalitatea diurna a constiintei si simbolurile giuvaierului din mar.

2. Arhetipul umbrei si maimuta din sala tronului. Roluri si farse ale tricksterului.

3. Stihiile trecutului si enigmele salvatoare. Calatoria initiatica spre inconstient.

4. Alchimia cunoasterii de sine, procesul de individuatie si darurile zeului. Simbolistica mandalei.

5. Chipurile eu-lui si povestea vindecatoare. Simboluri si metafore din povesti ca suport pentru viata cotidiana.

 

 

Lector: Monica Brandusescu

Data incepere: 7 Martie 2012 Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 5 Frecventa: saptamanal

Cost:  225 ron; Cost studenti: 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la: CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.