Cele două grupuri de inițiativă ale fermierilor din Hârtiești (Argeș) și Suhaia (Teleorman) implicate în proiectul Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă, se pregătesc de PIPA.
PIPA – Participatory Impact Pathway Analysis (Analiza căilor participative de impact) este un atelier de lucru în format participativ, organizat pentru prima dată în România. El funcționează ca instrument de planificare, monitorizare, evaluare și ajustare a unui proiect inovator într-o comunitate, având ca rezultat direct alinierea nevoilor, așteptărilor și comportamentelor tuturor actorilor locali (organizații non-profit, autorități și instituții locale, agenți economici, fermieri, tineri, vârstnici, potențiali consumatori din orașele din proximitate etc.), pentru a asigura un impact optim al proiectului.
La Hârtiești (Argeș), grupul de fermieri este interesat de înființarea unei cooperative pomicole care organizează vânzări comune, precum și achiziționarea materialelor și mijloacelor tehnice necesare producției. Grupul din Suhaia (Teleorman) dorește înființarea unei cooperative specializate pe fabricarea produselor lactate, precum și pe vânzarea lor.
Astfel, prin atelierul PIPA, vom aduce împreună factorii interesați de implementarea acestor proiecte și vom scoate la iveală modul în care aceștia vor fi influentați în viața de zi cu cu zi de reușita lor, respectiv modul în care, la rândul lor, prin activitatea proprie, pot spori impactul proiectelor propuse. Totodată, în cadrul atelierului vom vedea cum activitățile și rezultatele imediate ale proiectului pot conduce la creşterea productivităţii agricole şi a capacităţii de valorificare a producţiei.
PIPA va ajuta persoanele din comunitate și din regiune să aibă o înțelegere complexă asupra modului în care activitățile proiectelor vor genera impactul dorit. Între 26-27 octombrie vom organiza PIPA la Hârtiești, iar în Suhaia la o săptămână după (2-3 noiembrie).
PIPA se realizează după ce, în luna octombrie, grupurile de fermieri din Hârtiești (Argeș) și Suhaia (Teleorman) au beneficiat de atelierele de antreprenoriat – care au avut ca rezultat concret generarea și dezvoltarea ideii lor de afaceri, și de atelierele pe tema asociativității, care au ajutat grupurile de inițiativă să aleagă cooperativa ca formulă optimă de asociere pentru afacerile pe care își propun să le dezvolte. În prezent, grupurile de fermieri lucrează cu consultanții PACT pentru a-și rafina planul de afaceri și a întocmi documentele statutare de înființare a cooperativelor și se pregătesc pentru vizitele de studiu la alte cooperative similare.
Pentru a demara o afacere sustenabilă, fermierii trebuie să-și conștientizeze motivația, rezultatele asteptate pe termen scurt și mediu, resursele necesare, care este obiectul de activitate, cum vor organiza afacerea, cui vor vinde produsele, dacă și când este momentul oportun, și dacă profitul anticipat le acoperă nevoile. Iar o afacere în formulă asociativă este cu atât mai durabilă cu cât ea este susținută de comunitatea în cadrul căreia ea se dezvoltă.
Proiectul “Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă”, lansat de Fundația PACT împreună cu Romanian-American Foundation, își propune să stimuleze crearea de grupuri de inițiativă ale fermierilor locali, oferind asistență și consultanță pentru dezvoltarea unor forme asociative în agricultură, cu scopul valorificării pe piață a producției, creșterii eficienței și dezvoltării economice și sociale a comunităților locale. Fundația PACT, în calitate de partener ce asigură asistență tehnică, sprijină prin consultanţă cele două grupuri de inițiativă pentru a pune bazele unor entităţi agricole asociative viabile. Vom continua să oferim facilitare și consultanță pentru a ajuta cele două grupuri de inițiativă să își dezvolte viziunea și misiunea pe termen lung, să contureze și să consolideze formula optimă de asociere (cooperativa – aleasă de ei ca fiind cea mai potrivită pentru comunitatea locală de care aparțin) și să concretizeze ideile de afaceri propuse și selectate. De asemenea, îi vom sprijini în procesul de planificare și de găsire a resurselor financiare necesare pentru implementarea ideilor de afaceri.
”Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă” este un proiect implementat de Fundația PACT în cadrul programului „Dezvoltare Rurală prin antreprenoriat și asociere” inițiat și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare (CEED).
Acest proiect este susținut de partenerii media: Radio France International, România Pozitivă, ȘtiriONG, Gala Societății Civile, Radio Antena Satelor, Calendar Evenimente și Eurodesk.
Fundaţia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am finanțat 112 proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 170 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.
Un comentariu
Cel mai mult ar trebui sa investim in agricultura, ea poate contribui foarte bine la economie.