Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 150 de persoane au venit la Crosul Seniorilor

0

Peste 150  de persoane au venit astăzi la Crosul Seniorilor organizat în parcul IOR din Bucureşti de către Asociaţia Româna de Urologie (ARU), cu sprijinul Primăriei Sectorului 3 şi GlaxoSmithKline (GSK), alături de partenerii media, RoClub Maraton şi Centrul de Nutriţie Superfit. Dintre aceştia, 60 de persoane sau înscris la Cros. Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”, face parte din campania de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea stringentă a controlului medical și a tratării corecte a acestor afecțiuni.

Startul crosului s-a facut din zona ESPLANADA (intrarea în parc din intersecţia străzilor Baba Novac cu Câmpia Libertăţii), participanţii urmând un traseu de aproximativ 3,14 km. Atât participanții la cros, cât și celelalte persoane prezente la eveniment au avut ocazia să discute cu medicii despre simptomele aferente afecțiunilor prostatei și despre potenţialele pericole generate de  ignorarea simptomelor. De asemenea, toți bărbații care au participat la cros au avut acces la o consultaţie gratuită asigurată de medicii urologi prezenţi la eveniment.

 

Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, în contextul în care, anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la nivel mondial, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.

Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.  Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON și este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

Obiectivul Asociației Române de Urologie este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli şi, astfel, de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp. „Netratată, hiperplazia benignă de prostată se poate transforma, în timp, în cancer. Cazurile maligne pot apărea chiar şi în jurul vârstei de 40 ani, iar boala se agravează odată cu vârsta. În acest context, controlul periodic poate juca un rol vital pentru pacient.”, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

 

Despre Săptămâna Europeană a Urologiei:

În fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, Asociația Europeană de Urologie-European Association of Urology (EAU), forul profesional şi ştiinţific ce reuneşte medicii urologi din Europa, organizează, alături de asociaţiile de urologie din fiecare ţară „Săptămâna Europeană a Urologiei”. Scopul acţiunii este de a informa populaţia cu privire la simptomele şi pericolele ignorării patologiei prostatice. În România, „Săptămâna Europeană a Urologiei” este organizată de Asociaţia Română de Urologie.

————-

Informaţii utile despre afecţiunile asociate adenomului de prostată

Hiperplazia benignă de prostată – HBP este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare si poate avea un impact  negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale. Adenomul de prostată apare la jumătate dintre bărbaţii cu vârsta între 50 şi 61 de ani şi la 90% dintre bărbaţii cu vârsta între 81 şi 90 de ani.

Dintre bărbaţii cu HBP moderată, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii, inclusiv întreruperi ale somnului, limitări ale activităţilor zilnice din cauza unei necesităţi frecvente şi imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relaţiilor intime, anxietate şi mai ales teamă de intervenţia chirurgicală. Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat HBP severă pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale.

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar. Cancerul de prostată este cel mai diagnosticabil cancer din patologia umană, iar incidenţa lui creşte odată cu vârsta. Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Potrivit aceloraşi surse, 1 din 6 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii. (Cancer Research UK)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.