„Persoana cu dizabilitate: admisă sau respinsă pe piața muncii?

0

Modele de bune practici în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități.

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, organizaţie neguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 1991, a susținut vineri, 1 Martie 2013, la Hotel Novotel, o dezbatere publică cu tema: ”Persoana cu dizabilitate: admisă sau respinsă pe piața muncii? Modele de bune practici în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități.”

Sesiunea de dezbatere a debutat cu prezentarea unor modele reale de reușită din rândul persoanelor cu dizabilități, după care a urmat o sesiune deschisă legată de problematica integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

iulian craciunD-l Iulian Crăciun, invitat special la eveniment, a încurajat participanții la autonomie, perseverență și încredere în forțele proprii:

„Decât să fii mediocru în două domenii, mai bine să excelezi într-unul”, ”[…] pe piața muncii este bine să aplici teoria numerelor mari: trimite 2000 de CV-uri pentru a putea participa la cel puțin 100 de interviuri”.

Sursa foto: www.reinsert.eu

Declarația d-lui Nicolo Della Pupa, inspector în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București: ”Nu există refuz pe piața muncii, refuzul ți-l creezi singur”, iar sloganul-imbold transmis auditoriului este: ”Ai reușit, continuă! Nu ai reușit, continuă”.

Declarația d-lui Octavian Ilina, fondatorul organizației non-guvernamentale Compatible Solutions:

”Calitatea CV-ului este ceea ce știi să faci, nu căruciorul în care ești țintuit.”

La eveniment au participat persoane cu dizabilități, beneficiari ai proiectului INSERT, cât și reprezentanți ai Instituțiilor publice, printre care: Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1, sector 4 și sector 6, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Direcția Protecția Persoanelor cu Handicap și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.

Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.