Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patru posibile scenarii de dezvoltare a zonei Greaca în contextul renaturării luncii Dunării

0

WWF-România a organizat la nivelul localităților Gostinu și Greaca, județul Giurgiu și Căscioarele și Chirnogi, județul Călărași o serie de întâlniri consultative privind scenariile renaturării zonei Greaca, analizate și dezvoltate în cadrul unui studiu privind evaluarea beneficiilor și serviciilor ecosistemelor zonelor umede din lungul Dunării.

(c) Cristian Mititelu Raileanu

Între 17 iulie – 12 august au fost organizate o serie de întâlniri pentru prezentarea și dezbaterea rezultatelor Studiului privind evaluarea beneficiilor și serviciilor ecosistemelor zonelor umede din lungul Dunării, elaborat de Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate – Universitatea din București. Au participat peste 35 de reprezentanți din cele patru localități, printre care membri ai consiliilor locale, profesori și învățători, preoți, fermieri și întreprinzători, funcționari din primăriile Gostinu, Greaca, Căscioarele și Chirnogi.

Scopul studiului a fost acela de a identifica și evalua beneficiile și serviciile ecosistemice furnizate de incinta agricolă Greaca conform unor scenarii diferite de funcționare.
Astfel, în cadrul întâlnirilor, au fost dezbătute 4 scenarii dezvoltate în studiu:

(1) Menținerea situației existente;
(2) Refacerea totală pentru stocarea apei Dunării în caz de inundații;
(3) Refacerea unor funcții și a unor servicii furnizate de complexul Greaca, ceea ce înseamnă refacerea zonei lacurilor și creșterea capacității de retenției a apei pe termen mediu și lung;
(4) Refacerea în totalitate a zonei – renaturarea totală și transformarea într-un complex de zone umede cât mai aproape de situația din perioada 1900, înainte de îndiguirea zonei.

Scenariile (3) și (4) pot fi realizate prin refacerea structurii și funcțiilor ecosistemelor existente înainte de îndiguire. Simpla deschidere a digurilor nu ar reprezenta în opinia noastră soluția pentru reconstrucția ecologică a zonei Greaca. Pentru renaturare ar trebui refăcute bălțile și canelele de legătură cu Dunărea care asigurau funcționarea în condiții normale a ecosistemelor, a declarat Raluca Dan, manager proiect, WWF-România.

Serviciile ecosistemice sunt beneficiile, bunurile și serviciile pe care oamenii le obțin de la natură, care ajută la creșterea bunăstării comunităților locale dacă sunt utilizate în mod sustenabil. Înaintea îndiguirii, zona Greaca era caracterizată de un sistem complex de ecosisteme aflate în interacțiune, care susțineau o gamă crescută de servicii ecosistemice. În anii ’50, zona a fost îndiguită astfel astăzi are o structură mult mai simplă, dominată de agricultură, cu o capacitate mult redusă de a furniza servicii ecosistemice. Reconstrucția ecologică a zonei Greaca este o activitate deosebit de complexă care trebuie să ia în considerare atât diversitatea zonelor umede care au existat inițial, cât și starea actuală a zonei și are ca scop refacerea unei game cât mai largi din serviciile furnizate anterior.

Rezultatele consultărilor vor fi consemnate în varianta finală a studiului, care va sta la baza unor dezbateri la nivel central în urma cărora ar trebui să reiasă cele mai bune soluții pentru reconstrucția ecologică din zonă.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului derulat de WWF-România, Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a luncii Dunării, ce are la bază ideea renaturării luncii Dunării, propice pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților locale, aducând totodată beneficii autorităților locale sau proprietarilor de terenuri agricole din incintele îndiguite din lungul Dunării. Principala valoare adăugată o constituie consultarea și implicarea comunităţilor locale în identificarea celor mai bune soluții, esenţiale pentru acceptarea propunerilor pentru renaturare, în armonie cu interesele socio-economice locale.

Proiectul „Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a Luncii Dunări” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 150 000 euro și se va finaliza în aprilie 2016.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.