Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O primăvară japoneză lângă Cişmigiu!

0

Odată cu sosirea primăverii, Asociaţia Da’ De Ce (fostă De Dragul Artei) vă face o nouă invitaţie de a ieşi în weekend cu toată familia în căutarea poveştilor frumoase, a dimineţilor vesele cu miros de ceai şi a jocurilor deştepte. De data aceasta vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38), un spaţiu vecin cu unul din cele mai frumoase parcuri bucureştene, primitor cu copiii şi încărcat de cărţi fine pentru părinţii cititori.

Povesti din Japonia 2

Am ales să vorbim despre primăvară spunând  Poveşti din Japonia pentru că în Ţara Soarelui Răsare fiecare lună din acest sezon colorat aduce cu sine o sărbătoare pentru copii, cu tradiţiile şi decoraţiile ei. Vom porni în aventura noastră cu un spectacol de teatru de hârtie- o tehnică japoneză numită Kamishibai, veche de peste 1000 de ani- care era făcut pe străzi cu ajutorul unei biciclete şi a unei cutii de lemn ce servea ca scenă. În Kamishibai povestea este desenată pe foi mari de hârtie, derulate ca la un film, în timp ce educatorul şi copiii istorisesc întâmplările.

Vom vedea un spectacol Kamishibai despre un ceainic magic care ne va conduce spre minunata lumea a ceaiului: arome, mirosuri, texturi, culoare, care ne vor îmbia să ne exersăm simţurile pentru explozia primăvăratică a naturii: flori, păsări, soare. Cu ajutorul ceainicului fermecat vom afla despre ceremonialul japonez al ceaiului, dar şi care sunt aromele preferate ale ceainicului  nostru de acasă, unde doarme el în casa fiecăruia şi despre prietenele sale, ceşcuţele.

Vom descoperi apoi tradiţiile fiecărei luni de primăvară japoneză: martie găzduieşte ziua fetiţelor care se sărbătoreşte cu păpuşi de hârtie, aprilie spune povestea florilor de cireş pictate pe evantaie, iar luna mai ne învaţă despre ziua băieţilor prilej cu care se construiesc steaguri colorate în formă de crap aşa încât şi copiii să fie puternici şi agili ca nişte crapi. La fiecare poveste vom învăţa să bricolăm aceste  jucării japoneze, urmând ca la sfârşit fiecare familie să plece acasă cu aceste ornamente de sărbătoare.

Librăria Humanitas de la Cişmigiu este cel mai recent spaţiu cultural care găzduieşte un astfel de program educativ destinat familiilor, lista celorlalte instituţii culturale putând fi accesată aici: de introdus link.

POVESTI JAPONEZE

Accesul la programe se face numai pe bază de înscrieri care se fac de luni, ora 10.00 până vineri, ora 16.00, în săptămâna programului la e-mail: inscrieri@asociatidadece.ro (este necesară precizarea numelui programului, numele şi vârsta copilului, iar înscrierea este valabilă numai după primirea unui email de confirmare din partea organizatorilor). Detalii legate de tarife şi modalităţile de plată: http://www.asociatiadadece.ro/program/o-primavara-japoneza/.

Calendarul programelor în perioada următoare:

• Sâmbătă, 8 martie 2014, ora 11 – program pentru familii cu copiii de 6-8 ani;

• Duminică, 9 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 2-3 ani;

• Duminică, 16 martie 2014, 11  – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;

• Sâmbătă, 22 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;

• Duminică, 23 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;

• Sâmbătă, 29 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;

• Duminică, 30 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani.

În librărie există un colț cu obiecte reprezentative pentru spiritualitatea japoneză – multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie – ceainice, căni de ceai, evantaie, păpuși din lemn și din porțelan și multe alte minunății, toate aduse de peste mări si țări, tocmai din Țara Soarelui Răsare.

Abonamente pentru participarea la programe în muzee și librării:

Pentru cei mici și mari dintre prietenii Da`De Ce care doresc să participe de cel puțin trei programe într-o lună și jumătate, le propunem sistemul de abonamente astfel:

–         la a treia participare se oferă reducere de 50% la taxă;

–         valabilitatea ofertei este pentru perioada: 22 februarie – 30 martie 2014;

–         oferta este valabilă pentru participarea aceluiași copil din cadrul unei familii (nu este cumulativă pentru doi frați);

–         în cazul programelor de tip curs (formate din mai multe sedințe care au legătură între ele, de exemplu Kamishibai- la poveşti să spunem Hai!’) abonamentul se aplică prin participarea la un curs și un program educativ în muzeu(care nu se află într-o continuitate de ședințe), reducerea aplicându-se la acest din urmă program.

Programe pentru copiii din grădinițe și clasele primare

Programul Poveşti din Japonia este disponibil și pentru grupurile de copii de grădiniță sau din ciclul primar. Detalii: www.dedragulartei.ro/program/programe-gradinite

(sub denumirea anterioară: Asociația De dragul artei) își propune dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură și civilizație prin diverse activități de improvizație artistică.  Pentru oferta noastră completă de programe, vizitați-ne pe www.asociatiadadece.ro.ro și facebook.com/dedragulartei

 

 

 

                         

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.