Nietzsche – Despre libertate ca lectie existentialista

0

Va asteptam din 24 septembrie la atelierul Nietzsche – Despre libertate ca lectie existentialista, sustinut de Nicolae Dragusin. Prin dialog deschis si relaxat, vom descoperi cele mai interesante idei formulate de Nietzsche, autor de geniu, personaj controversat si mai ales, o figura importanta a culturii europene de secol XIX.

Nietzsche-Munch1-274x250

 

Friedrich Nietzsche a fost profesor, autor, dar mai presus decat atat, el a fost filosof. Creatia acestuia, ca orice mare filosofie, este inclasabila in sensul in care nu poate fi incadrata in mod definitiv niciunei categorii. Explicatia nu sta atat in geniul propriu, cat mai ales in libertate.

Propunem trei intalniri despre libertate ca origine a gandirii sale si despre libertate ca lectie existentiala, „predata” in mod magistral de ganditorul rebel. Micile creatii muzicale compuse de Nietzsche si interpretate in cadrul Filarmonicii din Viena vor asigura, in mod selectiv, nu doar fondul muzical al discutiilor, ci, in egala masura, vor da seama asupra faptului ca un geniu nu se exprima niciodata intr-un singur mod.

Altfel spus, o gandire profunda, chiar daca neinchegata, nu are cum sa fie redusa doar la cuvant.

 

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Libertatea ca premisa si tel

 

2. Nietzche – crestin si teolog?

3. Nietzsche si Wagner

Cursul nu necesita cunostinte prealabile. Totusi, in vederea adancirii acestei discutii despre Friedrich Nietzsche, pot fi consultate urmatoarele titluri:

-Friedrich Nietzsche, Cazul Wagner (orice editie)

-Lev Sestov, Noaptea din gradina Ghetimani (trad. Liviu Antonesei si Gabriela Gavril Antonesei), Ed. Polirom, Iasi, 2013.

-Nikolai Berdiaev, Sensul istoriei (trad. Radu Parpauta), Ed. Polirom, Iasi, 2013.

fundatia calea victoriei

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 24 Septembrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, marti

Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Locatie: Str Popa Soare nr 40, etaj 1

 

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur "delicatese culturale", impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează