Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Neolitic si arta contemporana. Vernisajul expozitiei “lUTUL, PÂNZA, CULOAREA”

0

UPDATE: Vineri, 24 iunie 2011, muzeul va avea un program special dedicat Sărbătorii Sânzienelor şi va fi deschis de la ora 16.00 la ora 24.00. Copiii şi studenţii vor beneficia de acces gratuit iar pentru adulţi, biletul general de intrare va fi redus de la 8 lei, la 2 lei. Publicul va fi întâmpinat cu ghidaje gratuite în expoziţiile permanente şi temporare şi spectacole de muzică şi dans.

—-

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă că joi, 23 iunie 2011, ora 18.00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, va avea loc vernisajul expoziţiei “Lutul, pânza, culoarea” realizată de muzeu în colaborare cu Facultatea de Arte Decorative şi Design, Catedra de Arte şi Design Textil din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Expoziţia va fi prezentată de doamna Mihaela Varga, critic de artă. Evenimentul va fi însoţit de un spectacol de dans contemporan susţinut de artiştii Georgiana Dobre, Cristina Lilienfeld şi Ştefania Savu.

De-a lungul timpului rezultatele cercetărilor ne-au oferit restituiri din ce în ce mai complexe ale societăţii umane, restituiri care se modifică succesiv în timp, pe măsură ce nivelul cunoştinţelor noastre creşte. Astfel, se poate afirma că, într-o anumită măsură, arheologia oferă tuturor celor interesaţi o succesiune de tablouri ale vieţii şi spiritualităţii oamenilor perioadei epocii pietrei.

Decorul vaselor de lut, descoperite în cursul cercetărilor arheologice, incizat, sau pictat, alături de statuetele de lut, os sau corn ne uimesc astăzi prin eleganţa formelor şi adeseori prin rafinamentul asocierii elementelor decorative cu nuanţele culorilor. Astfel, aceste vestigii sugerează existenţa unei spiritualităţi extrem de complexe, cunoscute astăzi prin numele pe care le poartă civilizaţiile Cucuteni sau Gumelniţa.

Un astfel de demers, precum această expoziţie, îşi propune crearea unei atmosfere tangibile care doreşte să surprindă în esenţa sa, subtila relaţie dintre materialitatea argumentelor arheologice, materia, lutul şi culoarea în cazul nostru, transpuse, reinterpretate, la distanţă de câteva milenii, pe pânză cu ajutorul unor tehnici specifice evidenţiind gândul şi sentimentul artiştilor de ieri şi de azi.

Expoziţia cuprinde lucrări de artă decorativă realizate de grupa de studenţi din anul I, a Departamentului de Arte Textile, grupă coordonată de Daniela Frumuşeanu. Lucrările expuse, sunt panouri decorative imprimate în tehnici tradiţonale sau moderne, reprezentând în esenţă explorarea şi reinventarea unui areal artistic complex şi generos, cum este cel al perioadei neolitice. Expun lucrări: Delia Dobrescu, Antonia Dimitriu, Daniela Frumuşeanu, Cristian Mengheşi, Mihaela Mihăilă, Carmen Emanuela Popa, Andreea Stăncălie, Cristina Tufă.

O parte din lucrările de artă decorativă sunt inspirate şi de piesele arheologice neolitice din bogatul patrimoniu al Muzeului Naţional de Istorie a României, căteva dintre ele fiind prezente în expoziţie. Arheologia prin intermediul cercetărilor, de teren şi de cabinet, îşi propune în permanenţă să ofere tuturor celor interesaţi un model al reconstituirii unor lumi străvechi, de acum cinci, şase sau chiar mai multe mii de ani. Acest demers a pus în operă metode şi tehnici, din ce în ce mai laborioase, destinate să evidenţieze detaliile evoluţiilor unor comunităţi umane care ne atrag de cele mai multe ori prin formele lor de manifestare pe care timpul, prin selecţia sa adeseori aleatorie, ni le mai transmite, nouă, celor interesaţi.

Un argument în favoarea unui dialog ce nu este deloc imposibil şi care doreşte să integreze valorile în primul rând spirituale ale veritabilelor piese arheologice cu valenţe artistice în spaţiul cultural artistic contemporan.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 23 iunie – 23 august 2011, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00. În cadrul expunerii vor avea loc o serie de activităţi metaexpoziţionale precum: “Spirala” (24 iunie, prezintă Dragomir Nicolae Popovici) şi “Experiment textil neolitic” (12 august, prezintă Daniela Frumuşeanu).

——

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.