Ne interesează ce aveți de spus!

0

 Asta au declarat bunicilor copiii din Herești, județul Giurgiu sâmbătă, 20 octombrie, la o șezătoare in conacul lui Udriște Năsturel.  

 

Participanții, coordonați de  Ana Maria Gomboș, bunici și copii ai satului, au povestit, ascultat, arătat. Povești de la curtea boierească, întoarcerea unui tată dintr-un lagăr de prizonieri, drumul lui Moș Matei (veteran de război acum, la 93 de ani)  de la Pragala Târgu Mureș, tradiții și obiceiuri de la Herești, întâmplări recente din viața oamenilor. Trecut și prezent, emoție și bucurie, fiecare a adus câte ceva. Copiii și-au pus costumul popular, au vorbit cu bunicii sau cu vecinii lor și au adus la șezătoare obiecte vechi, unele dintre ele extrem de valoroase – o bucată de săpun de casă, o basma și o vestă de peste 100 de ani, o icoană cusută de o străbunică, o copaie, o păpușă. Nea Țane a venit cu fluierul la care cânta când era copil și a recitat poezii despre familia sa, fetele au cântat colindul Lazăre, Lazăre!

Coordonatorul acțiunii, Ana Maria Gomboș, profesoara de limba română la Școala din Herești a făcut, la final, un mic atelier de idei despre ce pot face copiii să le facă viața mai frumoasă bunicilor din sat.

“Copiii din Herești sunt apropiați de bunicii lor și de cei vârstnici în general, îi ajută în curte, sau cu cumpărăturile. De altfel, ați văzut că toți sunt pentru noi tușica, unchiul sau cel mult moș. Dar astăzi au aflat cât de mult le place bunicilor să povesteasca și ce dar frumos le poți face pur și simplu ascultându-i“, a spus Ana Maria Gomboș

„Intr-un moment în care părem să fim preocupați numai de prezent, o punere față în față a trecutului și actualului nu poate decât să ne fie de folos tuturor, copii sau adulți, a spus istoricul Sorin Ioniță, dela MuzeuluiȚăranului Român. Deși fiecare se vede împlinit într-o profesie, copiii au nevoie de un sentiment solid al apartenenței la o comunitate și despre asta au fost poveștile de la conac. Despre oameni, întâmplări, obiecte și poveștile din jurul acestora”.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Muzeului Țăranului Român și al Companiei Alchimex.

Mulțumim, de asemenea, partenerilor noștri,  Asociația pentru Drepturile Pensionarilor din România și Asociația Hope for Life.

Acțiunea Ne interesează ce aveți de spus! face parte din campania Bunicii mei sunt cool, în cadrul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații, inițiată de Centrul de Politici pentru Diversitate.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează