Mişcarea „Plantăm fapte bune în România” şi Grupul pentru Educaţie şi Ecologie Argeş au organizat sâmbată, 5 noiembrie, o acţiune de împădurire cu voluntari în comuna Tigveni. Suprafaţa plantată reprezintă o treime dintr-un versant cu înclinaţie de 15-18 grade, unde au existat alunecări de teren în anii precedenţi şi serveşte la stabilizarea solului pentru a evita probleme viitoare.
În acest weekend au participat 350 de voluntari care au plantat un procent de 30% din terenul identificat drept Tarlaua Momaia a localităţii Tigveni cu specii de frasin (fraxinus excelsior) şi gorun (quercus petraea).
Acţiunea a fost pregătită începând din primăvara acestui an de voluntari ai asociaţiilor GEEA şi EcoAssist, cu sprijinul instituţiilor partenere: Instituţia Prefectului Argeş, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Piteşti, Direcţia Silvică Argeş, Consiliul Local şi Primăria Tigveni. Din pregătirea plantării fac parte Hotărârea de Consiliu Local, identificarea speciilor de arbori compatibile cu compoziţia chimică a solului şi condiţiile de mediu, realizarea memoriului tehnic cât şi recrutarea şi instruirea voluntarilor. Ulterior, activităţile programate la Tigveni în beneficiul comunităţii vor cuprinde împădurirea suprafeţei rămase şi monitorizarea întregii plantaţii timp de 5 ani (prin descopleşiri, praşile sau completări de plantare a puieţilor care nu s-au prins) până la declararea stării de masiv de către Ocolul Silvic Şuici.
Mai mult, voluntarii din localitatea Tigveni, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş şi cei din companiile Provident, Dr. Oetker, Holcim-Ecovalor, Adobe, Danone, Orange şi Asociaţia Hidroterapia Bucureşti s-au angajat atât la plantarea puieţilor, cât şi la revenirea în următorii ani la acţiunile programate.
Plantarea din Argeş este a doua împădurire din cadrul mişcării „Plantăm fapte bune în România”, prima fiind la Armăşeşti, judeţul Ialomiţa, pe 29 octombrie. Acţiunile de împădurire vor continua în această toamnă în localităţile Tăureni – judeţul Mureş, Ardud – judeţul Satu Mare, Livezile şi Dudeştii Vechi – judeţul Timiş.
—
Despre Mişcarea Naţională de Împădurire „Plantam fapte bune în România”
Iniţiativă a societăţii civile tinere din Romania, bazată pe voluntariat, „Plantăm fapte bune în România” este programată a se derula în ţara noastră pe o perioadă de 5 – 7 ani şi include acţiuni de conştientizare, de cartare şi de plantare pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. În această perioadă se urmăreşte plantarea a 300 de ha şi întreţinerea acestora. În această toamnă ale organizatorii iniţiativei „Plantăm fapte bune in Romania” vor demara acţiuni de împădurire în 6 judeţe. Astfel, vor avea loc plantări pe terenuri care nu au mai fost împădurite până în prezent şi se află în domeniul public al consiliilor locale partenere. Speciile de arbori ce vor fi plantate vor fi stabilite în baza studiilor tehnice realizate de către experţi.
Mişcarea naţională de împădurire „Plantăm fapte bune în România!” http://plantamfaptebune.ro/ este iniţiată de Asociaţia EcoAssist, aceeaşi care anul trecut a finalizat campania de curăţenie naţională Let’s Do It, Romania!.
Un comentariu
Pentru cei care au citit acest articol: daca v-a placut ce au facut cetatenii aia va anunt ca puteti face si voi acelasi lucru. Nu e nevoie sa aveti nici gradina nici sa cumparati puieti. In mod sigur stiti cel putin un loc al nimanui unde puteti muta un lastar, de la umbra unui pom mai mare unde probabil nu ar avea vreo sansa. Iar daca vi se pare ca nu se face primavara cu un pom, aveti dreptate. Dar pomul vostru cu ai mei ar forma deja un crang. Daca mai planteaza cate un pomisor inca o suta de cititori, iata deja o padurice.
Totalul e cel care conteaza!