Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mecanisme de încurajare a copiilor și tinerilor cu şanse reduse de a-şi exprima talentul

0

Festivalul Steluțelor 2011 este un concurs de interpretare pentru vârstele 7-18 ani și este deschis pe secţiunile de muzică uşoară, muzică populară, muzică instrumentală, ansambluri coregrafice. Finala și premierea vor avea loc pe 28, 29 și 30 noiembrie în orașul Otopeni. Proiectul promovează descoperirea și dezvoltarea potențialului muzical al copiilor și tinerilor din județul Ilfov.

Festivalul Steluţelor este un proiect inovativ cultural generat de Asociația IRSCA Gifted Education împreună cu Asociația Maia și Asociația Prietenie fără Frontiere și are ca scop stimularea valorilor autentice în vederea lansării în elita muzicii autohtone.

Printre obiectivele principale ale Festivalului se numără creşterea consumului de cultură calitativă al grupului ţintă (copii și tineri, 7-18 ani, provenind din medii urbane dezavantajate); transformarea participanţilor în factori de promovare şi stimulare în rândul colegilor lor a interesului pentru activităţi culturale; implicarea  şcolilor şi a profesorilor în activităţi extraşcolare şi într-o mai profundă comunicare cu copiii dar și stimularea tinerilor să-şi descopere şi să-şi dezvolte resursele de creativitate, ce le vor fi utile în profesiile pe care le vor alege.

Preselecțiile pe segmentul de vârstă 7-18 ani au avut loc pe durata lunii noiembrie și au succedat un apel deschis către toate școlile și liceele din județul Ilfov. Un juriu specializat a selectat, din peste 400 de înscriși, un număr de 50 de copii și tineri pentru 4 secţiuni: muzică uşoară, muzică populară, muzică instrumentală, ansambluri coregrafice.

Finala concursului și anunțarea câștigătorilor vor avea loc pe 28, 29 și 30 noiembrie a.c., în prezența publicului larg, pe scena Centrului Cultural Otopeni Ion Manu. Ca invitați speciali vor fi: Alina Eremia, Marioara Man Gheorghe, Lavinia Goste și Orchestra Națională de Folclor „Valahia”, Viorela Filip, Cristina Stamate, Sunetul Muzicii, dirijorul Florin Totan și SiNfonia București, Școala balet Svetlana. Cei mai talentaţi copii și tineri din județul Ilfov vor performa pe scenă, având prilejul de  a-şi reprezenta comunitatea locală.

Soluţia inovativă pe care o propune Festivalul Steluțelor este crearea unor mecanisme de încurajare a copiilor și tinerilor cu şanse reduse de a-şi exprima talentul, poziționându-se ca o modalitate de ameliorare a procesului de dezvoltare a personalităţii acestora, sub coordonarea unor specialişti în dezvoltarea talentelor.

Eveniment cultural realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov și al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov

Organizatori: IRSCA Gifted Education, Asociația Maia, Asociaţia Prietenie fără Frontiere

Partener: Centrul Cultural Otopeni Ion Manu

Parteneri media: Itsy Bitsy, modernism.ro, romaniapozitiva.ro, desprecopii.com

Festivalul Steluțelor 2011

ediția a doua, județul Ilfov

28-29-30 noiembrie 2011, 17.00 – 21.00

Centrul Cultural Otopeni Ion Manu

Str. 23 August nr. 8, Otopeni

IRSCA Gifted Education este o organizaţie non-profit ce promovează şi sprijină dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile (ştiinţă, artă, management, leadership) şi formează resurse umane capabile să rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor prezente. Conceptul Festivalului Steluțelor a fost generat de IRSCA, proiectul subscriindu-se scopului transversal  al tuturor programelor Asociației și anume ca fiecare competență, valoare şi fiecare talent să fie încurajat şi impulsionat să gândească liber, să se dezvolte plenar, să se afirme personal cu demnitate şi integritate şi să-şi găsească locul într-o contribuţie unică în folosul umanităţii, pentru progresul economic, social, spiritual şi cultural.

 

Asociaţia Maia s-a înfiinţat în anul 2002 cu misiunea de a derula proiecte în sectorul social și cultural, în diverse regiuni din România, răspunzând nevoilor identificate la grupurile dezavantajate atât prin prin soluţii punctuale cât și inițiative pe termen lung, sustenabile. Asociația urmărește folosirea instrumentelor creative și artistice în proiecte de educație, menite sa sprijine artiști emergenți pe zone de arte vizuale si performing arts.

Asociaţia Prietenie fără Frontiere derulează proiecte de educație și promovare în județul Ilfov și are ca principale obiective: schimburi interculturale între tinerii, atât la nivel naţional cât şi internaţional; protejarea mediului – proiecte ecologice, combaterea delicventei juvenile şi integrarea tinerilor în societate; acţiuni umanitare, școala de dans sportiv pentru copii, dezvoltarea şi promovarea tinerelor talente (ateliere de lucru), programe de orientare profesională; activităţi socio –culturale cu şi pentru persoane vârstnice – „Clubul pensionarilor”; activităţi socio-culturale pentru femeile singure „Clubului femeilor”, implicarea persoanelor cu dizabilităţi în activităţi creative.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.