Liceenii pun Bucureștiul pe harta europeană a mobilității durabile prin proiectul BikeMyWay to School

0

15 liceeni vor face timp de un an campanie mersului la şcoală pe bicicletă în Bucureşti, punând capitala României pe harta oraşelor European Mobility Week 2013.

Proiectul BikeMyWay to School, demarat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin programul „Youth In Action”, îşi propune să mobilizeze elevi de liceu să găsească şi să promoveze soluţii practice care să transforme mersul la şcoală pe bicicletă într-o realitate uzuală, încurajată de o infrastructură solidă. Elevii incluşi în programul BikeMyWay to School vor deveni amabsadori ai mersului pe bicicletă şi promotori ai măsurilor necesare pentru o infrastructură de transport alternativ corectă. Lipsa unui sistem de piste coerent este unul dintre motivele pentru care Bucureştiul nu este un oraş afiliat European Mobiliy Week 2012, care a debutat la începutul acestei săptămâni.

Bucureştiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, cu un aer periculos pentru sănătatea locuitorilor săi, iar principalul generator de poluare atmosferică este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului în București. Efecte asupra sănătații”, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depășite constant în toate zonele capitalei. În același timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieţii în capitalele UE arată că Bucureştiul este codaş în privința utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu maşina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta faţă de 59.6% în Copenhaga.

În 2012, 21 de oraşe din România, afiliate European Mobility Week, au bifat implementarea unor măsuri permanente noi în direcţia trecerii de la automobilul personal la mijloace de transport durabile. Bucureştiul nu se număra printre ele. Capitala nu a adoptat nici în anii trecuţi (2011, 2010) măsuri permanente pentru favorizarea transportului durabil.

Proiectul BikeMyWay to School îşi doreşte să implice, în intervalul octombrie 2012 – septembrie 2013, 30 de elevi de liceu din două oraşe europene (Bucureşti şi Lovech, Bulgaria) într-un proces continuu de conştientizare a beneficiilor mobilităţii durabile, implicare civică şi advocacy. BikeMyWay împrumută şi dezvoltă o temă europeană – bicicleta ca alternativă de transport durabil – şi îşi propune să activeze tinerii participanţi în două direcții: (1) implicarea civică, prin dezvoltarea capacităţii de advocacy în relaţie cu autorităţile locale şi centrale şi (2) conştientizarea și promovarea beneficiilor transportului durabil pentru oraş şi mediu.

În cadrul proiectului, participanţii vor cartografia şi analiza infrastructura velo din Bucureşti, vor propune un plan pentru îmbunătăţirea ei şi vor încerca să implementeze acel plan prin atragerea sprijinului comunităţii şi prin metode de advocacy în faţa autorităţilor relevante. Proiectul va atrage elevii într-un proces continuu de învăţare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentări interactive, traininguri) şi coaching de la experţi în advocacy şi politici de mediu.

European Mobility Week este o campanie a Comisiei Europene ce se desfăşoară în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, pentru a încuraja autorităţile europene să promoveze mijloacele de transport alternativ şi durabil. De la debutul iniţiativei în 2002, peste 7000 de măsuri locale permanente au fost implementate în oraşele europene pentru a încuraja şi susţine mersul pe bicicletă, de la infrastructură velo la calmarea traficului şi îmbunătăţirea accesului la mijloace de transport durabil.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează