Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Legendele care au facut istoria: de la misterele familiei Borgia la eroii damnati ai modernitatii

0

Legendele au viata lunga, fie ca ne place sau nu. Nascocite de contemporanii unor personaje fabuloase si amplificate de la o generatie la alta, ele sunt cele care dau farmec istoriei, adaugând un strop de mister si stralucire eruditelor cercetari stiintifice.

Va invitam la o calatorie inedita in istoria civilizatiei europeane, calauze ne vor fi, de data aceasta,  câteva figuri mitice, a caror legenda s-a nascut fie in timpul vietii lor, fie la câteva generatii distanta. Cu ajutorul imaginilor si a unor scrieri din epoca, vom incerca sa deslusim adevarul din spatele povestilor si, mai ales, sa aflam ce a determinat elaborarea si perpetuarea acestora. De-a lungul calatoriei noastre, vom intalni personaje invaluite de o aura de mister, faurita chiar de ele sau de martori usor impresionabili, dar pasii ni se vor intersecta si cu oameni absolut obisnuiti, care au intrat fara sa vrea in jocul plin de farmec, dar si de minciuna al legendelor.

Temele celor cinci ateliere, ce se doresc o incursiune relaxanta printre marile mituri, mistere si legende ale civilizatiei europene, sunt:

Atelier 1: 18 septembrie – Scandaloasa familie Borgia. Papalitatea din epoca Renasterii. Stralucirea si decaderea lumii romane. Cum s-a nascut legenda otravurilor? Lucrezia Borgia – care a fost, in realitate, povestea sa?

Atelier 2: 25 septembrie – Inceputurile teatrului elisabetan. A existat Shakespeare cu adevarat? Cum s-a nascut mitul unui autor misterios? Sursele de inspiratie si alte controverse.

Atelier 3: 2 octombrie  Casanova si marchizul de Sade – mitul cuceritorului si al libertinului. Casanova – aventurierul secolului Luminilor. Memoriile sale si recreerea istoriei. Divinul marchiz a fost un caz unic in epoca? Care a fost povestea sa dincolo de scrierile erotice.

Atelier 4: 9 octombrie – Mitul eroului  romantic – Lordul Byron si excentritatile sale. Eroul damnat – geneza si semnificatii.

Atelier 5: 16 octombrie – Boema pariziana. O scurta etimologie. Boema – un termen utilizat doar in secolele XIX-XX? Ce inseamna sa faci parte dintr-o comunitate artistica? Chipul boemei pariziene de la Montmartre la Montparnasse.

lucrezia-borgia-by-bartolomeo-veneziano-244x250

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 18 Septembrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, miercuri

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Loc desfasurare: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1

 

Inscrieri la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.