Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Legende si traditii despre Sfantul Valentin

0

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 13 februarie, ora 19.00 la conferinta, Sfantul Valentin – legende şi tradiţii, sustinuta de Monica Neatu, unde calauze ne vor fi „doamnele si eroii lor” care au inventat ritualurile, placerile si chinurile dragostei, oferindu-ne astazi, in postmodernitate, o mostenire de care noi uitam uneori.

Cum sa ne exprimam sentimentele şi dorinţele faţa de persoana care ne-a fermecat? Cum sa reinviem un timp mitic, de sarbatoare, cand ordinea cotidiana este abolita, in mare parte, pentru a da frau liber sentimentelor? Sunt cateva intrebari, vechi de cand lumea, care si-au gasit raspuns intr-o serie de „ritualuri ale primaverii”. Originile lor, deopotriva antice şi crestine, vorbesc de dorinta oamenilor de a-si face cunoscute sentimentele si de a iubi cu sufletul si trupul.

Dragostea cu tot apanajul ei de reprezentari vizuale, materiale si simbolice a preocupat oamenii, inca, de la inceputurile Istoriei. De la tabliţele summeriene si scandaloasele scrieri şi imagini din antichitatea greco-romana, trecand prin simbolistica evului mediu si prin reprezentarile mai mult sau mai puţin carnale din Renastere si ajungand, in final, in modernitate, cand biletele si mesajele de amor ne lasa sa ghicim o lume ce sta sub semnul eroticului, iata o poveste fascinanta!

 

Sarutul simbol al fidelitaţii si al dragostei pecetluite, inelul semn de legatura şi de recunoastere, darurile dragostei ce aveau drept scop induplecarea si incantarea „frumoasei doamne fara indurare”, toate au lasat urme in istorie, ele ne vorbesc nu numai de simple dorinte ci si de un „al sasele simt”, cel al inimii, atat de drag indragostitilor.

Fie ca sarbatorim sau vorbim de Sfantul Valentin sau Dragobete, prin gestul nostru reuşim sa renastem un timp mitic, cel al naturii care reinvie, a cavalerului care isi iubea cu delicatete doamna sau a jocurilor pastorale din minunatele miniaturi si picturi franceze.

Va asteptam, asadar,  la Grand Hotel Continental sa calatorim impreuna in regatul dragostei, sa descoperim istoria unui sentiment prin intermediul unei sarbatori, ce isi afla inceputurile in primele secole ale erei crestine dar si in traditiile ce au precedat-o.

Lector: Monica Neatu

Data: 13 Februarie; Ora: 19.00

Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron

Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental adresa: Calea Victoriei nr 56

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.