Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansarea proiectului Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar

0

Asociaţia VIRA anunţă lansarea unui nou proiect de educaţie nonformală prin film documentar, dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani din patru licee bucureştene şi desfăşurat în perioada februarie – iunie 2014.

atelierfilm_afis_a4

Proiectul “Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, dă întâlnire unui număr de 20 de liceeni curioşi şi dornici să înveţe despre etapele realizării unui film documentar, să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi nu în ultimul rând, să îşi înteleagă mai bine comunitatea din care fac parte. La finalul atelierului, participanţii vor realiza în echipe patru filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate.

PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI ALE PROIECTULUI

  • Ateliere destinate formării de abilităţi practice în domeniul cercetării de teren și al documentării sociale;
  • Ateliere destinate formării de abilităţi practice în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, montat și fotografiat);
  • Realizarea de către elevi a patru filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate;
  • Proiecţii în licee şi spaţii culturale publice ale filmelor realizate de elevii participanţi şi dezbateri pe marginea lor;
  • Expoziţie photovoice itinerantă (licee, spaţii culturale publice);

LICEE PARTENERE ÎN CADRUL PROIECTULUI

Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” | sector 1

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” | sector 2

Colegiul Naţional „Matei Basarab” | sector 3

Colegiul Economic „Viilor” | sector 5

PARTENERI ŞI SUSȚINĂTORI AI PROIECTULUI

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale ce oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România, vizitaţi:

www.britishcouncil.ro

SONY ROMÂNIA

Sony România face parte din grupul Sony Corporation, unul dintre cei mai importanţi producători de electronice, video, echipamente de comunicaţii, console de jocuri video, precum şi de produse care folosesc tehnologia informaţiei pentru piaţa de consum sau cea profesională. Pentru mai multe detalii vizitaţi:

www.sony.ro

ECDL ROMÂNIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări și numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program.

În România, elevii deţinând certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC îşi pot echivala proba de Competenţe digitale în cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional. Mai multe detalii direct la adresa bac@ecdl.ro sau vizitaţi: www.ecdl.ro

F64 STUDIO

F64 este magazinul dedicat pasionaţilor de fotografie, locul unde aparate, trepiede, echipamente de studio şi accesorii îţi dau întâlnire în fiecare zi.

F64 înseamnă atât un spaţiu fizic pentru o gamă variată foto-video cât şi un magazin online, pentru clienţii din provincie sau pentru cei care agreează sistemul plăţilor online şi al livrărilor la domiciliu. Pentru mai multe detalii vizitaţi: www.f64.ro

FUNDAȚIA CĂRTUREŞTI

Fundaţia Cărtureşti are ca scop promovarea valorilor culturale româneşti prin susţinerea lecturii şi a liberei exprimări artistice prin muzică, teatru, film; prin organizarea de evenimente, programe comune şi stabilirea de relaţii de cooperare cu organizaţii şi personalităţi din România şi străinătate; prin distribuţia de carte, muzică, film şi alte produse culturale; prin iniţierea de programe în vederea facilitării manifestării creatorilor de opere de artă şi sprijinirea acestora în vederea unei mai bune vizibilităţi a acestora în România şi străinătate. Pentru mai multe detalii vizitaţi: www.carturesti.ro

ONE WORLD ROMÂNIA

One World Romania este singurul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din Romania.  Începand cu 2013, One World Romania propune o nouă abordare a problematicii drepturilor omului care, pe lângă activităţile deja caracteristice din cadrul festivalului, se adresează în mod direct unui public dedicat (profesorii şi elevii de liceu). În cadrul unui acord cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, alături de partenerii săi, Asociaţia One World Romania organizează o serie de evenimente cu caracter educativ. Pentru mai multe detalii vizitati : www.oneworld.ro

CENTRUL DE RESURSE PENTRU PARTICIPARE PUBLICĂ

Misiunea CeRe este de a sprijini organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile publice în însuşirea principiilor şi aplicarea metodelor de participare publică. Pentru mai multe detalii vizitaţi:

www.ce-re.ro

PARTENERI MEDIA AI PROIECTULUI

Mulţumim: Observatorul Cultural, Film Reporter, Cinefan, Ziarul Metropolis, Think Outside the Box, LaPunkt, Regard, Le Petit Journal, Social Responsability Magazine, amdoar18ani.ro, VeiozaArte.

PROIECT FINANȚAT DE COMISIA EUROPEANĂ PRIN

 PROGRAMUL TINERET ÎN ACȚIUNE

ISTORICUL PROIECTULUI

Proiectul reprezintă continuarea şi dezvoltarea iniţiativei-pilot “Rulment – Atelier de educaţie alternativă”, desfăşurată de Asociaţia VIRA în Bârlad în perioada noiembrie 2012 – aprilie 2013, cu elevi ai liceelor locale şi  susţinut de programul Raiffeisen Comunităţi.

Dintre rezultatele deosebite obținute de participanţii la iniţiativa pilot menţionăm: selecţia în cadrul Short Film Corner (Festivalul de Film de la Cannes, mai 2013), premiul special al juriului în cadrul Festivalului de Film Manifesto (festival de film documentar dedicat elevilor, Bucureşti, mai 2013), premiu special pentru debut regizoral în cadrul Astra Film Festival (Festival Internaţional de Film Documentar, Sibiu, octombrie 2013).

ASOCIAȚIA VIRA

Asociaţia VIRA este o organizaţie nonguvernamentală cu profil cultural înfiintată la Bârlad în anul 2006. Activitatea noastră este structurată pe cinci direcţii: organizare comunitară, educaţie nonformală, documentare vizuală, cultură şi patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură.

Prin activitatea din aria educaţiei nonformale, Asociaţia VIRA urmăreşte dezvoltarea în rândul tinerilor a competenţelor de întelegere a diversităţii culturale, responsabilizare, leadership, lucru în echipă, planificare, organizare sau coordonare.

Pentru mai multe informaţii despre activitatea Asociaţiei VIRA, vizitaţi www.vira.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.