Ivan Patzaichin invită comunitatea creativilor să “aducă” Delta în centrul Bucureștiului

0

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat vineri, 7 martie 2014, la Biblioteca Națională a României, concursul internațional de design “ECO-ARHIPELAG: Obiecte urbane temporare pentru eco-design și ecodestinații”. 

luciu de apa dambovita Bucuresti

În cadrul competiției, designeri, arhitecți, artiști și echipe creative interdisciplinare din toată lumea sunt invitați să promoveze în mod inovativ opt destinații din Delta Dunării: Crișan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina. Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una din aceste opt localități care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei.

Instalațiile de amenajare urbană, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse în vara anului 2014 pe luciul de apă dintre Biblioteca Națională și Podul Unirii. Cu ajutorul comunităților creative, zona, denumită simbolic ECO-ARHIPELAG, va prinde un nou contur, devenind prima expoziție interactivă de ecoturism din România. Organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalațiilor artistice să îi convingă pe bucureșteni și pe turiști că Delta Dunării este un simbol pentru România și un colț de natură pe care merită să îl protejezi și să îl cunoști îndeaproape. Totodată, prin intermediul obiectelor de design, spațiul public și segmentul de Dâmbovița din preajma Bibliotecii Naționale vor dobândi o funcțiune în cadrul orașului și vor reintra pe harta mentală a bucureștenilor ca un spațiu de loisir.

Competiția de design este și un instrument de marketing internațional, un prilej de a promova Delta Dunării, ecosistem unic în lume, ca inspirație pentru comunitățile creative interesate de explorarea relației dintre oraș și natură. Concursul va fi promovat internațional pe rețelele dedicate artiștilor, arhitecților și studenților din întreaga lume, iar lucrările înscrise vor fi prezentate și în cadrul Romanian Design Week (București, 16 – 24 mai 2014).

ECO-ARHIPELAG se va deschide, așadar, din această vară, cu o deltă urbană care va stârni curiozitatea și dorința de a vizita spectaculoasa deltă a Dunării.

Despre ECO-ARHIPELAG: OBIECTE URBANE TEMPORARE PENTRU ECO-DESIGN ȘI ECODESTINAȚII. Competiție internațională de amenajare a luciului de apă dintre Biblioteca Națională și Podul Unirea.
Competiția are tema Delta Dunării și se desfășoară în perioada 7 martie – 7 mai 2014.
Lucrările înscrise vor promova opt destinații din Deltă, cele mai reprezentative localități unde se regăsesc și cele mai importante repere turistice din zonă. Cele mai bune cinci proiecte, instalații plutitoare, vor fi produse și vor mobila apa din proximitatea Bibliotecii Naționale.

DETALII DESPRE CONCURS:
Nume: “ ECO-ARHIPELAG – OBIECTE URBANE TEMPORARE PENTRU ECO-DESIGN ȘI ECODESTINAȚII”.
Temă: Delta Dunării, destinație de ecoturism.

CALENDAR:
Data limită pentru înscriere și depunerea materialelor: 7 mai 2014
Anunțarea câștigătorilor: 16 mai 2014
Durata expoziției: mai – octombrie 2014
Expunerea schițelor în Romanian Design Week: 16 – 24 mai 2014

Apelul se adresează designerilor, artiștilor, arhitecților și echipelor interdisciplinare din întreaga lume interesați să examineze creativ și inovativ apa și raportul ei cu orașul.

Participanții se pot înscrie singuri sau în echipe de maximum 4 membri, în nume propriu sau în numele unui birou de arhitectură, design sau o instituție publică sau privată. Designerii, artiștii sau arhitecții care se înscriu în competiție pot forma echipe mixte interdisciplinare și cu alți specialiști ale căror cunoștințe sau abilități pot da valoare adăugată proiectelor propuse. Echipele înscrise nu pot fi mai mari de 4 persoane.

Juriul:
Ivan Patzaichin – Președinte onorific
arh.Teodor Frolu – secretar
curator și cercetător urbanist Elke Krasny – lector, Academia de Arte Frumoase Viena
arh.Tristan Lannuzel – profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania
arh. Gheorghe Pătrașcu – arhitect-șef Primăria Capitalei
arh. Șerban Țigănaș – președinte Ordinul Arhitecților din România
arh. Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef revista Zeppelin
conf. dr. Elena Tîrziman – director Biblioteca Națională a României

Criterii de selecție: viziunea inovativă, utilizarea sustenabilă de materiale și tehnologii, eficiență economică, promovarea Deltei Dunării ca ecodestinație. Instalațiile de design pot fi proiectate doar pentru luciul de apă.
Premii:

Cinci proiecte vor fi selectate de către juriul internațional pentru a fi realizate și expuse în zona
Bibliotecii Naționale. Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de producție.
Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1000 Euro și o excursie în Delta Dunării. Următoarele patru echipe pot beneficia gratui de canotci pentru trasee în Deltă.

Parteneri:

DC Communication, Primăria Municipiului București, Apa Nova București, Administrația Națională “Apele Române”, Autoritatea Națională pentru Turism, Biblioteca Națională a României, Asociația de Ecoturism din România, Ordinul Arhitecților din România, Romanian Design Week, Zeppelin, Igloo.

PAGINA WEB A CONCURSULUI: www.rowmania.ro/ecoarhipelag

Apelul la concurs, regulamentul și resursele de informare despre Deltă se regăsesc pe website-ul competiției: www.rowmania.ro/ecoarhipelag.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează