Iti trimiti copilul la Universitatea Copiilor?

0

Universitatea Copiilor – pentru copiii de azi …si oamenii de maine

Fac parte din generatia care acum isi alege drumul in viata – am 20 de ani. Avantul specific varstei ma determina nu doar sa cred ca am dreptul sa astept ca lucurile sa mearga spre mai bine, ci ma convinge ca am obligatia sa particip la demersurile menite sa aduca aceste schimbari. Cred cu tarie ca umanitatea nu si-a pierdut valorile, doar le-a ratacit printre griji. Cred ca  daca ne straduim suficient, putem avea lumea pe care ne-o dorim.

O astfel de initiativa pentru viitor este desfasurata de Asociatia Universitatea Copiilor din Bucuresti, membru fondator al Retelei Europene de Universitati ale Copiilor – EUCU.NET.

Ce facem mai exact, noi, cei de la UniCo? In parteneriat cu Universitatea Din Bucuresti si cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara,  facilitam contactul copiilor cu varste intre 7 si 14 ani cu mediul universitar. Le oferim astfel sansa de a vedea ce presuspune fiecare domeniu al cunoasterii, prin ateliere coordonate de profesorii facultatilor partenere. Ii incurajam sa isi descopere afinitatile pentru o arie stiintifica sau alta, sa viseze la o meserie. Prin excursii, prin vizite la muzee sau la diferite institute de cercetare, incercam sa contribuim la educatia lor. Si totodata, trebuie sa recunosc, incercam sa ne ajutam si pe noi, prin cresterea unor generatii de copii informati, responsabili, optimisti.

Activitatile propuse urmeaza doua directii. Cercetarea aplicata se desfasoara intre 1 octombrie  si 1 iunie si presupune ateliere  de week-end pe diferite teme. Este impartita in doua semestre care se finalizeaza cu excursii tematice. Modulul UniCo Intensiv reprezinta cea de-a doua forma sub care se prezinta activitatile noastre. Timp de 2 săptămani, la sfarsitul lunii iunie, au loc zilnic ateliere de lucru. Profesorii universitari adaptează laboratoarele şi cursurile lor pentru micii nostri studenti.

Pe 1 octombrie ne-am inceput activitatea “universitara” pentru anul 2011-2012. Cu sprijinul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, atelierul inaugural a avut loc la Pepiniera Istrita, din Buzau. Studentii UniCo au plantat pomi fructiferi, au invatat despre diversele soiuri de mere cultivate in zona si chiar au cules gustoasele fructe. Apoi, domnul Dorel Hoza, decanul Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Bucuresti, le-a explicat celor mici si tainele altoirii. Pentru ca intotdeauna munca bine facuta este rasplatita, gazdele noastre ne-au oferit mere si covrigi de Buzau, parca in amintirea unor frumoase vacante la bunici.

Sambata, 8 octombrie, Universitatea Copiilor a mers la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti. Acolo a avut loc evenimentul “Cu mic, cu mare…dincolo de Soare”, organizat cu ocazia Saptamanii Mondiale pentru Spatiul Cosmic. Copiii au avut parte de o “calatorie printre stele”: au aflat mai multe lucruri despre planete, au primit raspunsuri la intrebarile despre gaurile negre si despre centrul universului, pentru ca apoi sa aiba sansa sa prezinte propria viziune despre spatiul cosmic intr-un concurs de desene cu tema “Universul meu”. O surpriza placuta de care studentii UniCo au avut parte a fost vizita la Observatorul Atmosferic Roman de pe Platforma Magurele, unde au privit captivati cum se formeaza tornadele si au urmarit experimente care explicau principiile ce stau la baza energiei solare si eoliene. Tot aici au avut ocazia de a vedea pe cale experimentala procesul de combinare a culorilor sau fenomenele de reflexie si refractie a luminii.

Anul al doilea al Universitatii Copiilor abia a debutat. A inceput cu entuziasm, cu dorinta de a ne revedea dupa o bine-meritata vacanta, cu emotii pentru copiii nou-veniti si mai ales pentru echipa din spatele proiectului… Si nu in ultimul, cu  planuri mari pentru primavara care urmeaza, cand se anunta o Conferinta Europeana EUCU.NET chiar la Bucuresti.

Delia Tudor – Voluntar Universitatea Copiilor

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.