PERMACULTURA?

0

INTRODUCERE IN PERMACULTURA

autor: Teodor Terpez, Romania in Tranzitie

Anul 2014 se anunta efervescent pentru Comunitatea de Permacultura din Romania, o comunitate in continua crestere din 2010 incoace, dar care, iată că dă şi semne de auto-organizare. 

Introducere in permacultura_online

Initiativele la firul ierbii, dar şi asumarile de roluri şi responsabilitaţi se conturează tot mai bine în cadrul comunităţii. Una dintre aceste iniţiative este legată de organizarea de cursuri şi ateliere prin care să se ofere acces la informatie de calitate legata de permacultura oricarei persoane interesate.

Primul curs de acest fel din anul 2014, va fi un curs de introducere in permacultura organizat în Bucureşti in data de 15 – 16 februarie la Şcoala Gimnaziala Ferdinand I şi va fi facilitat de Gabi Diaconu de la Permacultura Strambeni, asistat de Teodor Terpez şi Ionuţ Bădică – Romania in Tranzitie.

În acest curs vor fi expuse notiuni introductive de permacultura, etici, principii, tehnici de design, arii de aplicabilitate, etc. De asemenea, vor fi prezentate si analizate proiecte concrete in care s-au aplicat principii de design permacultural.

Permacultura este un sistem de proiectare si amenajare a habitatelor umane, astfel incat acestea să păstreze rezilienta, diversitatea si stabilitatea sistemelor naturale da, în acelaşi timp, să acopere nevoile umane.

            Ne propunem sa organizam acest curs in spiritul economiei darului. Practic acest curs este un dar, un cadou pentru participanti. Nu exista o taxa de intrare. In acelasi timp încurajăm participanţii să dea acest dar mai departe. Recomandam participantilor sa facă o donaţie de 50 de lei.  O parte din acesti bani vor acoperi costurile organizarii cursului, iar o alta parte vor fi direcţionaţi către proiecte precum „Gradina din curtea scolii” sau organizarea de noi cursuri şi ateliere.

De asemenea vrem sa incurajăm răspândirea unor proiecte benefice de tipul „Gradina din curtea scolii”. De aceea incurajam participarea cadrelor didactice la acest curs şi le recomandăm să dăruiască aceste cunoştinţe mai departe grupurilor de elevi şi părinţi interesaţi să pornească şi să întreţină o grădină în curtea şcolii.

In fiecare din cele doua zile de curs am programat si câte o pauză de masă şi pentru că o mare parte din permacultură este despre hrana, propunem să aducem fiecare de acasă cate un preparat culinar (sau mai multe) facut in casa, cat mai natural şi să îl împărţim cu ceilalţi.

autor: Teodor Terpez, Romania in Tranzitie

 

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 12 ani de experiență ca trainer pentru circa 7000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează