Integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități între realitate și iluzie.

0

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, organizaţie neguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 1991, a susținut vineri, 25 ianuarie 2013, la Hotel Novotel, o masă rotundă cu tema Integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități: între realitate și iluzie.

Subiectele dezbătute au vizat analizarea principalelor blocaje ale integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii și identificarea posibililor factori motivaționali, ce ar putea favoriza creșterea angajabilității în rândul persoanelor cu dizabilități.

Declarația d-nei Mihaela Bărăgan, coordonator activități proiect INSERT, în cadrul Asociației Handicapaților Somatici România,  cu privire la această problematică: ”Persoanele cu dizabilități au un potențial socio-economic valoros pentru întreaga societate, motiv pentru care este important ca piața muncii să devină mai deschisă în implicarea activă a acestora”.

D-l Radu Sergiu Ruba, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, declară: ”În calitate de militanți în domeniu, trebuie să îndemnăm structurile statului să își canalizeze energia cu mai mult interes înspre formarea profesională a persoanelor cu dizabilități”.

Declarația d-nei Gabriela Cântărețu, director executiv D.G.A.S.P.C. sector 1: ”Anterior integrării în muncă, este esențial ca persoanele cu dizabilități să fie ajutate să-și dezvolte abilități care să le asigure autonomia în activitățile de zi cu zi.”

La eveniment au participat reprezentanți Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Patronatul Medicinei Integrative, Consiliul Național al Dizabilității România, Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale, Asociația Nevăzătorilor din România, Fundația Estuar, Asociația Casa Ioana, Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniei, Centrul AMI, Agenția Națională Anti-drog, Asociația Pavel, Fundația C.R.E.F.O.P, Asociația Viitor Plus, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1, sector 5 și sector 6, Asociația Concordia ș.a.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Împreună pe piaţa muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează