Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă în Hârtiești, Posești și Suhaia

1

După prima etapă din cadrul proiectului „Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă”, reprezentată de vizitele de evaluare a potențialului de resurse și interesului comunității în a dezvolta forme asociative în agricultură, Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare a ales cele trei comunități care vor continua în cadrul programului.

În următoarele luni, vom facilita coagularea grupului de inițiativă format din 5-10 fermieri în Hârtiești (Argeș), Posești (Prahova) și Suhaia (Teleorman). Cele trei comunități au fost alese pe baza unei cercetări aplicate în cinci comunităţi rurale, care a evaluat resursele locale existente, dorința de asociere, spiritul de initiativa, varietatea de oportunități de asociere, deschiderea mediului instituţional.

În fiecare dintre cele trei comunități se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de inițiativă, care va avea ca rezultat concret generarea și dezvoltarea unei idei de afaceri. Fundația PACT, în calitate de partener ce asigură asistență tehnică, va sprijini prin consultanta grupul de inițiativă pentru a pune bazele unei entitati agricole asociative viabile. Va fi selectată cea mai bună idee de afacere pentru agricultura locală. Vom oferi facilitare și consultanță pentru ca grupul să-și dezvolte viziunea și misiunea pe termen lung, să identifice cea mai potrivită formulă de asociere pentru comunitatea locală și pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

Proiectul lansat de Fundația PACT împreună cu Romanian-American Foundation își propune să stimuleze crearea de grupuri de inițiativă ale fermierilor locali, oferind asistență și consultanță pentru dezvoltarea unor forme asociative în agricultură, cu scopul valorificării pe piața a producției, creșterii eficiențeiși dezvoltării economice și sociale a comunităților locale.

În  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima dată în România un atelier de lucru – Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare și ajustare a unui proiect inovator într-o comunitate, având ca rezultat direct alinierea nevoilor, așteptărilor și comportamentelor tuturor actorilor locali (organizații comunitare, autorități și instituții locale, potențiali consumatori din orașele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

”Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă” este implementat de Fundația PACT în cadrul programului „Dezvoltare Rurală prin antreprenoriat și asociere” initiat si finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu CIVITAS, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare (CEED).

Acest proiect este susținut de partenerii media: Radio France International, România Pozitivă, ȘtiriONG, Gala Societății Civile, Calendar Evenimente și Eurodesk.

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Pânăîn prezent, am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro

www.facebook.com/FundatiaPACT

 

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.