Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Îngrijiri paleative pentru persoanele varstnice cu afectiuni cronice, intr-un centru rezidential din Regiunea Sud Muntenia

0

Motto: „Numai atata mangaiere putem aduce intre oameni, cata amaraciune putem sa bem in locul celor ce vrem sa-i mangaiem” (Parintele Arsenie Boca)


Prin eforturile Asociatiei „Suflet pentru Oameni”, in satul Racovita din judetul Dambovita (Regiunea Sud Muntenia) s-a inaugurat, in luna iulie 2012, un „Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice”.Centrul, realizat din fonduri structurale prin Programul Operational Regional 2007-2013,  este destinat persoanelor varstnice dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate, care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative.

Sursa: aici.

———————————————————————————————————————————

Aceasta este primul centru de acest fel din regiune si are o capacitate de primire de 24 de locuri in cele 15 camere dotate cu aparatura si instrumente medicale corespunzatoare ce vor contribui la acordarea unor servicii de calitate.

Proiectul derulat pe o perioada de 20 de luni (10 noiembrie 2011- 09 iulie 2012) a vizat actiuni de extindere, modernizare si dotare a unei cladiri, date in comodat de proprietari privati, pe o perioada de 15 ani.

Astfel, cladirea principala a fost consolidata si reabilitata termic si functional, iar intregul ansamblu a fost racordat la o mini-statie de epurare amplasata in zona de vest a terenului. De asemenea, a fost amenajat un parc, cu alei de plimbare asfaltate (posibil de rulat cu carucioare), pergole cu plante cataratoare, chioscuri – umbrare, banci, ronduri de flori si gazon, plantatii de arbori si arbusti. De asemenea, centrul este dotat cu mobilier medical si casnic, cu echipamente de preparare hrana, de uz gospodaresc, de protectie a mediului, de accesibilizare a serviciilor (lift si rampe de acces in cladire), precum si echipamente IT. Pentru acordarea de servicii de ingrijire adecvate beneficiarilor imobilizati, in lista de dotari de specialitate au fost incluse paturi cu sisteme mobile de ridicare, pe una sau mai multe sectiuni.

Mai mult, in scopul diminuarii consumului energetic , cladirea a fost prevazuta cu panouri solare pentru incalzirea apei menajere si, de asemenea, cu un generator care asigura functionarea echipamentelor alimentate electrice in caz de intrerupere a energiei electrice.

Beneficiarii directi ai centrului sunt:

  • 24 de persoane varstnice, dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate, cu deteriorare importanta care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative


Beneficiarii indirecti
 ai centrului sunt:

  • membrii familiilor persoanelor varstnice dependente,
  • sistemul serviciilor sociale,
  • comunitatile locale,
  • 21 de persoane cu diverse calificari angajati pentru furnizarea adecvata de servicii medico – sociale catre grupul tinta (coordonator centru, 5 asistenti medicali, 8 infirmiere, psiholog, asistent social, medic, lucrator social, ingrijitor curatenie, bucatar, ajutor bucatar, magaziner – administrator, gospodina – spalatoreasa, muncitor intretinere), angajati pentru furnizarea adecvata de servicii medico – sociale catre beneficiari.

Finantare: Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3 „Imbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul de interventie 3.2. „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.

Valoarea totala a proiectului:
 3.202.545,16 lei

Valoarea totala eligibila
: 2.322.258,87 lei, din care:

  • 85% valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regională,
  • 13% valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national
  • 2% co-finantarea eligibila a Beneficiarului.

Descarca Prezentare proiect

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.