Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Încă 4.000 de metri cubi de lemn confiscat în Gorj

0

În urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn, Garda Forestieră Vâlcea a continuat controalele în zona Gureni și a confiscat peste 4.000 de metri cubi de lemn.

transport-ilegal-lemn-greenpeace

În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la transporturi ilegale de lemn în zona localității Gureni din județul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale în luna decembrie, a aplicat 32 de amenzi contravenționale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea.

Activitățile de control ale Gărzii Forestiere Vâlcea[1] au continuat pe raza ocoalelor silvice de stat Tismana, Padeș, Runcu și a ocolului silvic privat Brâncuși, în zona localităților Tismana, Padeș, Runcu, Peștișani și Gureni, la sediile administratorilor silvici, în pădure și la operatori economici. În urma controlului, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 114.000 lei (aproximativ 25.000 euro) și a fost confiscat un volum de 4.456 metri cubi de lemn. La solicitarea Gărzii Forestiere, la o parte din verificări au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, în baza planului comun de acțiune „Scutul Pădurii”.

Aceste rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul.

Apreciem activitatea Gărzii Forestiere Vâlcea și încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toți actorii din domeniu, de la cei privați la Romsilva. Greenpeace România s-a adresat ocoalelor silvice Tismana, Padeș, Runcu și Brâncuși cu solicitarea de a efectua cât de curând posibil un control riguros în pădurile administrate de acestea, pentru a identifica de unde provine acest volum de peste 5.000 de metri cubi de lemn ilegal,” declară Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Greenpeace România încurajează persoanele care vor să se implice în protejarea pădurilor să folosească www.inspectorulpadurii.ro pentru verificarea legalității transporturilor de lemn și www.salvezpadurea.ro pentru raportarea către autorități a tăierilor de arbori suspecte a fi ilegale.

Informații de context

O echipă de activiști Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureni, precum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Greenpeace România a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn în Gorj în valoare de circa 25.000 de euro

Peste 1.000 de metri cubi de lemn confiscați și amenzi de 71.000 de euro în Gorj

[1] Răspunsul Gărzii Forestiere Vâlcea este aici https://goo.gl/MybAbI

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.