Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În vizită la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi (+FOTO)

0

Îmi place mult Palatul de la Mogoşoaia, aşa că tare m-am bucurat când am aflat că mai există un complex de clădiri similare, în stil brâncovenesc, undeva în judeţul Dâmboviţa, în localitatea Potlogi.

După ani de restaurare, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi a renăscut din propriile ruine şi fost inaugurat la finalul lui 2015, banii provenind din fonduri europene. Am aflat că se poate deja vizita, aşa că într-o sâmbătă cam mohorâtă am pornit la drum să văd minunea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parcarea de lângă zidul ansamblului era pustie, dar când am intrat pe poartă am fost întâmpinată de un nene care m-a invitat înăuntru şi a chemat-o pe doamna responsabilă cu primirea oaspeţilor. La data la care am fost eu (13.02.2016) nu exista o taxă de vizitare, însă probabil că acest lucru se va schimba din vară, când se pare că ansamblul va intra pe bune în circuitul turistic.

Curtea simplă şi aerisită este dominată de Palatul Brâncovenesc, foarte asemănător celui de la Mogoşoaia, cu deosebirea că acesta de la Potlogi este îmbrăcat în alb, fără aspectul de cărămidă brun-roşcată.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost construit la iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu în anul 1698, având în vedere că acesta se oprea deseori prin sat, în drumurile sale Bucureşti – Târgovişte (Brâncoveanu îşi avea reşedinţa de vară la Târgovişte, iar cea de iarnă la Bucureşti). Războaiele, dificultăţile economice, dar mai ales lipsa de interes au afectat Palatul Potlogi de-a lungul timpului, acesta fiind lăsat în paragină până de curând.

Văzând imaginile cu Palatul înainte de restaurare, nu poţi să nu observi diferenţa imensă dintre ruinele deprimante de odinioară, înconjurate de buruieni, şi noua faţă, proaspătă şi curată, pe care a dobândit-o clădirea de curând. Alături de Palat, Complexul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde şi alte corpuri de clădiri reconstruite din ruine, la rândul lor foarte similare celor de pe domeniul Mogoşoaia. Alături se află biserica domnească Sf. Dumitru, ridicată tot de Brâncoveanu, tot în secolul al XVII-lea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Revenind la vizita mea. Doamna care m-a întâmpinat m-a dus la plimbare prin Palatul Brâncovenesc. Interiorul este amenajat sub formă de muzeu, adică fără prea multă imaginaţie, cu câteva vitrine unde sunt etalate diferite obiecte şi còpii după documente vechi. Ca o curiozitate, am aflat că potlogul era o bucată de material folosită de cizmari pentru a petici încălţămintea.

În Palat fotografiatul este interzis, aşa că m-am mulţumit să admir mobilierul şi cele câteva lucruri expuse. Mi-au plăcut ceainicele şi o bombonieră în culori vii, dar şi arborele genealogic al lui Brâncoveanu. Ce nu mi-a picat prea bine a fost supravegherea din partea gazdei, care doar m-a însoţit politicoasă din cameră în cameră. Acum, n-aş judeca-o aşa dur, poate nici nu era datoria ei să o facă pe ghidul sau nu avea pregătirea necesară. Plus că nici eu n-am fost prea vorbăreaţă şi n-am pus întrebări :))

Nu mă aşteptam ca domeniul să fie atât de mare (suprafaţa construită este de 3.400 metri pătraţi, în timp ce curtea are nu mai puţin de 23.000 de metri pătraţisursa). Deşi era frig şi câteva picături de ploaie coborau şi ele în vizită, am făcut o mică plimbare în jurul Palatului. Curtea este împărţită în mai multe sectoare, separate de ziduri albe sau din cărămidă roşie (în fotografiile mele se vede doar o mică parte din el). Spaţiul din jurul Palatului, foarte ordonat, a fost amenajat cu alei, bănci, coşuri de gunoi şi ronduri cu flori şi pomi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se vede totuşi că este la început: copăceii sunt foarte mici, plantele nu au avut timp să se dezvolte, schelele pentru vegetaţie sunt deocamdată goale (e de înţeles, doar e februarie), însă am apreciat modul cum arată curtea şi sunt sigură că dacă se continuă îngrijirea sa, cu timpul va arăta minunat.

Localitatea Potlogi beneficiază şi de un site de informare turistică, făcut cu ocazia restaurării ansamblului brâncovenesc, însă la acest moment (14.02.2016) încă se lucrează la el, din moment ce mare parte din text e cu Lorem Ipsum 😀

După părerea mea, Complexul Brâncovenesc de la Potlogi mai are ceva de lucru ca să arate cel puţin ca fratele de la Mogoşoaia şi să atragă turişti. Însă ce-a fost mai greu – adică restaurarea – s-a făcut, iar începutul e mai mult decât promiţător. Dacă ar lucra un pic şi la relaţiile cu vizitatorii, ar fi super.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu siguranţă voi reveni aici şi sper ca data viitoare atmosfera să fie mai prietenoasă!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.