Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

In acest proiect elevii vor invata sa realizeze benzi desenate cu tematici

0

Noi experiente in cadrul Proiectului Comenius Multilateral „Brethi 6 sau cum sa devii un super erou”

Incepand cu 1 septembrie 2012 Scoala Gimnaziala „Vladimir Streinu” din localitatea Teiu, judetul Arges deruleaza proiectul multilateral Comenius „Brethi 6 sau cum sa devii un super erou” in parteneriat cu Ecole Libre d’Ochain, Clavier Liege-Belgia- coordonatorul proiectului,  „Şehit Faik Başkaya İlköğretim Okulu”- Turcia, „C.E.I.P. Gerarrdo Diego”- Spania, „Dezső Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény”- Ungaria si „Direzione Didattica 2° Circolo”, Italia.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar primit in cadrul programului sectorial Comenius al Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, scoala beneficiind astfel de un grant de 15000 de euro necesari implementarii in bune conditii a activitatilor propuse in proiectul care se va derula in perioada 2012- 2014.

            Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

Prin acest proiect ne-am propus dezvoltarea la elevii nostri a unei invatari bazate pe creativitate, imaginatie, dezvoltarea imaginatiei artistice, increderea in sine, respectul fata de sine si fata de ceilalti, sa deprinda spiritul de-a lucra in echipa si sa le trezeasca in mod special interesul pentru descoperirea altor culturi  si diversitati lingvistice.

Pe parcursul celor 2 ani de proiect elevii vor invata sa realizeze benzi desenate cu tematici diverse alaturi de personajul principal, Brethi 6, reprezentat de initialele celor 6 tari implicate in proiect( B-Belgique, R-Roumanie, E– Espagne, T-Turquey, H-Hongrie si I-Italie) care impreuna(elevii si Brethi) vor pleca in descoperirea diversitatii calatorind dintr-o tara in alta.             Dat fiind faptul ca va calatori alaturi de elevii din toate scolile europene, Brethi, o fiinta inanimata, fara sentimente- va dobandi treptat puteri miraculoase (precum comunicarea, colaborarea, gandirea) care-l vor transforma la finalul proiectului intr-o fiinta cu trasaturi umane.

Daca in prima mobilitate care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie la scoala coordonatorului din Belgia(„Ecole Libre Subventionnee din Ochain, Clavier-Liege, Belgia”) s-au stabilit reguli de colaborare si de comunicare intre parteneri, s-au fixat datele mobilitatilor si s-au stabilit tehnicile de realizare ale benzilor desenate de catre elevi precum si sarcinile care-i corespund fiecarui partener in parte pentru buna realizare a activitatilor proiectului, in cea de-a doua mobilitate care a avut loc in perioada 11-15 februarie 2013 la Scoala din Italia( Nuova Direzzione Didattica San Salvo-Italia) au fost prezentate benzile desenate realizate de catre elevii fiecarei scoli, strategiile prin care produsele finale au fost obtinute, au fost discutate problemele intampinate in cadrul realizarii obiectivelor propuse, a fost prezentata pagina proiectului realizata pentru diseminarea tuturor activitatilor proiectului disponibila la adresa de Internet:  http://brethi6.wordpress.com/, s-a stabilit tema viitoarei benzi desenate care trebuie realizata pana la mobilitatea din Spania care va avea loc in luna aprilie 2013.

Daca primele 2 benzi desenate realizate de catre elevi au avut drept teme descoperirea unui muzeu celebru din fiecare tara participanta si escaladarea celui mai inalt varf din propria tara drept dovada fiind steagul tarii plantat de Brethi si de copii pe varful cu pricina, cea de-a 3-a banda desenata va avea drept obiectiv prezentarea jocurilor pe care elevii din fiecare tara participanta le practica in timpul recreatiilor in curtea scolii. Bineinteles ca Brethi va fi nelipsit din activitatile copiilor ajutandu-i la randul sau pe elevi sa-si descopere talente nebanuit ca le-ar fi avut si sa-i antreneze in activitati interactive pline de peripetii.

Crearea unor obiecte de arta care sa ne reprezinte cultura si civilizatia tarii, regiunii si-a scolii noastre a fost de asemenea o activitate antrenanta pentru elevii implicati in proiect, coordonati de catre cadrele didactice din echipa de proiect a scolii noastre.

Realizarea coltului Comenius din scoala unde vor fi postate toate materiele obtinute in proiect, colaborarea elevilor din tarile partenere prin conferinte skype in limba franceza, reactualizarea permanenta a paginii web a proiectului, pregatirea expozitiei care va avea loc in urmatoarea mobilitate la scoala din Spania cu produse specifice tarii noastre, localitatii, scolii precum si realizarea benzilor desenate care au in centru prezentarea jocurilor pe care elevii le desfasoara in curtea scolii in timpul recreatiilor, sunt activitati care au loc actualmente in scoala, care antreneaza elevii  si cadrele didactice deopotriva in implementarea cu succes a acestui proiect.

Impactul acestui proiect la nivelul scolii noastre este unul pozitiv aducand o valoare adaugat europeana institutiei scolare, comunitatii locale contribuind la promovarea diversitatii culturale si lingvistice, oferindu-ne prilejul atat elevilor cat si cadrelor didactice, parintilor si membrilor comunitatii -cu fiecare activitate realizata- sa invatam rolul colaborarii si al comunicarii, sa invatam sa ne respectam pe noi si pe ceilalti, sa invatam adevaratul sens al cuvantului toleranta.

 

banda desenata 

Coordonator Proiect,

Profesor, Corina CIOBANU

Școala Gimnazială „Vladimir Streinu”- Teiu, Argeș

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.