Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Habitat for Humanity România și Serviciul de Ajutor Maltez în România au ajutat familiile din Grădiştea, judeţul Brăila, să răspundă vitregiilor naturii

0

În cadrul campaniei „Speranţă pentru mâine”, Habitat for Humanity România în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez în România au distribuit truse de urgenţă şi prevenţie familiilor din comuna Grădiştea, judeţul Brăila. Peste 2.300 de persoane din comuna Grădiştea au fost izolate timp de mai multe săptămâni. Zonele foarte afectate se află la limita localităţilor, locuitorii fiind în majoritate vârstnici.

O echipă formată din 40 de persoane, voluntari ai celor două organizații, a distribuit truse de urgenţă pentru mai multe familii sinistrate din satele Grădiştea, Ibrianu şi Maraloiu și a curățat zăpada din gospodăriile acestora. Cele două organizații au împărțit unelte pentru mici reparaţii, deszăpezire, săpare de şanţuri de drenaj, protecţie împotriva infiltraţiilor, debarasări, sisteme de prindere, protecţie personală, saci de polipropilenă utilizabili şi ca saci pentru nisi. Kit-ul este gândit în aşa fel, încât aproape toate obiectele să fie utilizabile pe o perioadă cel puţin medie de timp. Voluntarii au distribuit şi un ghid cu măsuri de prevenţie în caz de inundaţii – o serie de sfaturi simple, pe care oamenii le pot urma pentru a-şi proteja casa de eventualele inundaţii.

“A fost o acțiune impresionantă și toți cei care au luat parte la ea au fost atinși de situația dramatică a sinistraților. Îmi vine în minte o familie la care zăpada era până la acoperiș și de trei săptămâni soarele nu mai intrase în casă. După câteva ore de lucru din partea voluntarilor, primele raze de soare au pătruns din nou înăuntru. Am avut o colaborare bună cu Habitat for Humanity România și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar activitatea derulată și-a demonstrat eficiența. Aceste parteneriate trebuie continuate, pentru că împreună putem face mult mai mult și mai rapid decât singuri”, a declarat Tischler Ferenc, conducator al Tineretului Maltez din România.

Campania de sprijinire a celor afectați de condițiile de iarnă extreme a început săptămâna trecută în comuna Vintileasca din judeţul Vrancea şi va continua cu intervenții pe termen mediu, de evaluare detaliată şi asistenţă tehnică cu accent pe prevenirea efectelor inundaţiilor şi reclădirea vieţilor lovite de dezastru. Prin cele 2 intervenţii au fost sprijinite 200 de familii, proiectul ridicându-se la valoarea de 25.000 de Euro, bani care provin din reţelele interne ale organizaţiei şi din donaţii.

 

Cele două organizaţii au experiență vastă în acțiuni de răspuns la dezastre la nivelul întregii țări. Habitat for Humanity România a renovat, reabilitat şi reconstruit în ultimii 6 ani peste 1.000 de locuinţe, dar şi facilităţi comunitare în zonele lovite de dezastre naturale. Serviciul de Ajutor Maltez în România demarează din 1991 proiecte bine structurate de intervenţie în situaţii de urgenţă, răspunzând atât nevoilor primare ale victimelor dezastrelor, cât şi nevoilor pe termen lung, acţiuni traduse în ajutor sustenabil în comunităţile asistate.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) a ajutat, până în acest moment, peste 2.326 de familii prin programele desfăşurate în ţară, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.

 

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociatie non-profit, cu 23 de filiale şi sucursale în întreaga ţară, având sediul central la Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor a dezvoltat o reţea naţională eficientă de servicii sociale, în cadrul căreia activează 1.500 de voluntari, din care 500 sunt tineri. Programele şi activităţile oferite se adresează celor aflaţi în nevoie, de la copii orfani şi persoane cu dizabilităţi până la vârstnici izolaţi la domiciliu. În momentul de faţă asociaţia derulează peste 100 de programe sociale pentru 4.000 de beneficiari direcţi anual.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.