Grupuri focus organizate în cadrul proiectului ”Abilitățile Contează”

0

grupuri_focus_proiect_Abilitatile_Conteaza 

Pe 3, 4 și 5 septembrie, Fundația Motivation România și Swiss Paraplegic Research din Elveția au organizat, la București, trei grupuri focus în cadrul cărora s-au discutat soluții de integrare a persoanelor cu dizabilități. La prima întâlnire au participat 11 utilizatori de scaun rulant, specialiști de la Fundația Motivation și Swiss Paraplegic Research. În zilele de 4 și 5 septembrie, la discuții au participat specialiști de la Direcția Protecția Persoanele cu Handicap, Ministerul Sănătații, UNICEF, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Institutul Național de Expertiză a Capacității de Muncă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), O.N.G.-uri.

S-a discutat despre situația persoanelor în scaun rulant din România, asigurarea asistenței și procesul de recuperare medicală, atitudinea comunității, bariere de mediu și modalități de depășire a lor, educație și integrare pe piața muncii pentru aceste persoane. Scopul final al acestei activități este elaborarea unui plan de acțiune care să faciliteze implementarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru o mai bună participare a utilizatorilor de scaun rulant în societate. Rezultatele cercetărilor vor fi sintetizate și publicate într-un raport al OMS, care va fi accesibil publicului larg.

Evenimentele au avut loc în cadrul proiectului “Abilitățile Contează – Implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante din România”, inițiat de Fundația Motivation România și Swiss Paraplegic Research. Acesta se desfășoară de-a lungul a doi ani, până în mai 2015 și este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene
pentru Uniunea Europeană extinsă.
“Abilitățile Contează” este un program unic de conștientizare și instruire, care își propune să sprijine profesioniștii din România ce lucrează în domeniu să adopte principii centrate pe abilitățile persoanelor cu dizabilități în furnizarea serviciilor sociale. Acest lucru este necesar pentru a schimba o abordare predominant medicală, care are tendința să limiteze șansele de integrare ale persoanelor cu dizabilități. Instrumentele de lucru pentru atingerea acestui obiectiv sunt create pornind de la Clasificarea internațională a funcționării, dizabilității și sănătății, elaborată de Organizația Mondială a Sănătății[1], și de la studiul asupra Perspectivelor Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI)[2].

Sprijinul financiar oferit prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român este de până la 249.974 CHF, contribuția Fundației Motivation România și a partenerului său fiind de 42.735 CHF.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla de aici.


[1] Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății (CIF), document elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care oferă un limbaj unitar și un cadru general de descriere a stării de sănătate și a celorlalte componente asociate stării de bine.

[2] Perspectivele Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI), este un studiu realizat de OMS și International Spinal Cord Society, prezentând o perspectivă globală asupra intervențiilor, serviciilor, sistemelor de sănătate și politicilor publice adresate persoanelor cu traumatisme ale coloanei vertebrale.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează