Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

0

Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deși acesta nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale (1). Echipele Greenpeace România și Bankwatch, aflate în zona termocentralei, au sesizat astăzi Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupui 7 și să îi suspende activitatea.

greenpeaceTermocentrala Turceni aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014.

Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20 de mii de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni (2). Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale.

Greenpeace România și Bankwatch România au constatat funcționarea unității 7 și au solicitat lămuriri companiei în această dimineață, la sediul acesteia.

Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România declară:

Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcțiune acest grup fără a respecta legislația din domeniu. Am solicitat astăzi Gărzii Naționale de Mediu să efectueze o inspecție a termocentralei. În urmă acestui control, ne așteptăm ca Garda de Mediu să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să dispună suspendarea imediată a activității acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condițiile legale.”

Alexandru Mustață, Coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România declară:

„Asociația Bankwatch Romȃnia a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch Romȃnia a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement.”

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.