Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundaţia World Vision România lansează Atelierul de Meşteşuguri

0

260 de persoane din mediul rural, regiunea Sud-Vest Oltenia, vor beneficia de pregătire şi consultanţă profesională în cadrul proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale implementat de Fundaţia World Vision România şi Ascendo S.R.L Vâlcea.

 

Proiectul este finanţat din fonduri structurale europene şi se derulează în perioada februarie 2012 – ianuarie 2014 cu sprijinul birourilor zonale ale Fundaţiei World Vision România din judeţele Dolj şi Vâlcea.

În anul 2010 doar unul din doi locuitori apţi de muncă din mediul rural avea o ocupaţie, iar şomajul a afectat în mai mare măsură absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut (sursa INS). Statisticile menţionate în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală arată că trei sferturi din veniturile din mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia provin în principal din surse în natură – precum alimentele produse în gospodării pentru autoconsum. Ȋn acelaşi timp, economia rurală non-agricolă din regiune utilizează doar 24,5% din populaţia rurală activă.

În acest context, proiectul Fundaţiei World Vision România reprezintă o soluţie pentru stimularea şi echilibrarea dezvoltării economice locale şi deopotrivă pentru revitalizarea tradiţiei populare meşteşugăreşti, întrucât oferă populaţiei din mediul rural un program complet de dezvoltare profesională adaptat contextului local şi celui economic.

În prima fază a proiectului, beneficiarii vor urma cursuri de formare profesională în ţesut manual, artizanat textil şi antreprenoriat. Creşterea nivelului de instruire înseamnă mai multe şanse de ocupare profesională şi de creştere a veniturilor.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează asigurarea sustenabilităţii şi sprijinirea demarării activităţilor independente în domeniu. World Vision România va înfiinţa un atelier pilot de meşteşuguri având ca scop manufacturarea şi valorificarea produselor de artizanat. În Râmnicu Vâlcea şi Craiova vor fi constituite două centre de suport pentru meşteşugari. Trei asociaţii profesionale locale ale meşteşugarilor, o reţea de colaborare cu pensiunile rurale şi o platformă comercială online vor completa pachetul integrat de servicii destinate meşteşugarilor. Accesul la toate aceste servicii, precum şi la cursurile de calificare va fi gratuit.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele cu domiciliul în mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia care se află în căutarea unui loc de muncă, sunt şomeri sau persoane inactive, meşteşugari, precum şi cei care practică agricultura de subzistenţă.

Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale.
Prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare. World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.
Lansarea proiectului „Atelierul de meşteşuguri” în Craiova va avea loc marţi, 8 mai 2012, ora 10:00, la Muzeul Olteniei. Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului domnul Gheorghe Barbărasă, Secretar al Consiliului Judeţean Craiova, domnul Cornel Bălosu, Şef Secţie Etnografie Muzeul Olteniei, precum şi domnul Bogdan Petre, Ofiţer Informare şi Publicitate OIR POSDRU Sud Vest Oltenia.

———

World Vision este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspiraţi de valori creştine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasã, etnie sau gen.

World Vision România este o organizaţie parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume. De mai mult de 20 ani dezvoltăm în România programe în peste 200 de comunităţi rurale din 8 judeţe. De-a lungul timpului am oferit sprijin pentru mai mult de 50.000 de copii si 300.000 de adulţi.

Prin activităţi de reintegrare familială, dezvoltare comunitară, proiecte de sănătate, programe de educaţie, dezvoltare economică, asistenţă umanitară în cazul situaţiilor de urgenţă, stimulăm o atitudine activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie din România, având ca scop final bunăstarea copilului.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.