Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Film, istorie și propagandă în regimul Nicolae Ceaușescu @ICR

0

Epopeea Națională Cinematografică. Film, istorie și propagandă în regimul Nicolae Ceaușescu

Luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, în premieră la București, documentarul Epopeea Națională Cinematografică (2011, 68′), regia: Bogdan-Alexandru Jitea, după un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea și Floarea Codrea. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Florentina Ciuvercă, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, și realizatorii filmului.
Documentarul, o producție a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceaușescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe și care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. „Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducătorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic.“ – Bogdan-Alexandru Jitea
Alături de co-scenariști, din echipa de documentariști a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătușu. Imaginea, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Lascu.
Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă și doctorand al Facultății de Istorie a Universității București cu tema „Dizidență și conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceaușescu“. Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice și articole cu subiecte din istoria recentă a României. Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei și filozofia culturii la Universitatea București în acest an, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licențiat în Științe Politice al Universității București și expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea și de Nicolae Margineanu.
Accesul la proiecția și dezbaterea de la Institutul Cultural Român este liber.
Sursa: icr.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.