Făgăraș Fest: un festival al Munților Făgăraș

0

Prima ediție Făgăraș Fest, un eveniment dedicat în totalitate naturii și comunităților locale ce trăiesc în vecinătatea Munților Făgăraș, a avut loc în perioada 13-15 septembrie la poalele masivului Iezer Păpușa, în comuna Lerești, pe platoul din fața cabanei Voina, în județul Argeș.

Iubitorii de natură, doritorii de aventură, de petrecere a timpului liber în aer liber și activități inedite au fost invitați în cele trei zile de festival să se bucure de peisajele uimitoare, să își petreacă timpul activ, să se distreze și să susțină, în același timp, economia locală.

ProPark-Fundația pentru Arii Protejate în calitate de organizator, în parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia, au pregătit intens programul festivalului și au o abordare multidisciplinară a evenimentului.

Frumusețea, sălbăticia și toate celelalte valori naturale ale munților Făgăraș, precum pădurile virgine sau carnivorele mari, fac din acest masiv o experiență în sine. Participanții au fost încurajați să descopere aceste valori și împrejurimile festivalului, prin tururi ghidate prin pădure, plimbări cu căruța în comuna Lerești, însoțiți de un ghid local, un târg cu produse locale, cinemateca naturii, competiție de aventură.

Producători locali de produse alimentare și artizanale, bere locală, cidru produs la Lerești, mâncăruri gustoase la ceaun, au fost prezenți la festival. Toate activităţile în aer liber au fost completate de concertul trupei Nightlosers, care a asigurat distracția în a doua seară de festival.

Copiii au avut parte de atenție sporită la Făgăraș Fest. Vânătoarea de comori și numeroasele ateliere de educație ecologică au fost menite să le suscite interesul și să îi atragă spre lumea fascinantă a naturii, cu scopul de a înţelege natura ca bază a vieţii lor.

Evenimentul promovează unicitatea Munților Făgăraș și crearea de beneficii ce pot aduce schimbări în bine la nivel local, prin dezvoltarea ecoturismului. Participanții de la Făgăraș Fest contribuie la păstrarea unor tradiții și obiceiuri, la conservarea naturii și a peisajului rural atât de frumos de la poalele munților Făgăraș, unic în spațiul european. Festivalurile organizate în destinații de ecoturism oferă experiențe unice vizitatorilor și aduc beneficii economice comunităților locale, susținând dezvoltarea durabilă a acestora. Folosirea serviciilor locale aduce beneficii enorme asupra comunității locale, îi încurajează să se dezvolte sănătos și să protejeze una dintre ultimele regiuni sălbatice din Europa.

Despre ProPark-Fundația pentru Arii Protejate

Suntem principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în România, având în același timp un rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring.

Construim pe baza celor mai bune practici şi a experienţei, promovăm integrarea și crearea de rețele, contribuim la dezvoltarea capacităţilor instituţionale cât și a celor individuale, oferim sprijin şi ne asumăm rolul de facilitatori. Toate cu scopul de a forma reţele de profesionişti care să promoveze cauza conservării naturii și să își aducă aportul în cel mai bun mod cu putință. Pentru mai multe detalii despre acțiunile fundației accesați site-ul www.propark.ro

Despre Fundația Conservation Carpathia (FCC)

Începând cu anul 2012, Fundația Conservation Carpathia a început refacerea habitatelor degradate în munții Făgăraș și Leaota și a demarat o campanie amplă de reconstrucție ecologică, achiziționând până în prezent peste 700 de hectare de parcele tăiate în totalitate, în perioada 2004-2011.

În ultimii ani, FCC a refăcut, de asemenea, și solul fostelor păduri: șanturile de tractor formate la extragerea lemnului tăiat din pădure au fost umplute cu material lemnos rămas de la tăieri, apoi acoperite cu pământ și redat nivelul pantei montane, stopând astfel eroziunea pe aceste parcele degradate. Au plantat peste 2.1 milioane de puieți de brad, molid, fag, paltin, ulm și scoruș. De-a lungul cursurilor de apă, pe o suprafață de 23 de km au refacut vegetația originară de anin, foarte importantă pentru fixarea malurilor.

În cele 7 pepiniere și un solar cresc de la sămânță timp de 2-5 ani puieții necesari refacerii pădurilor. Lucrează fără substanțe chimice și plivesc manual, cu forța de muncă locală, angrenând în regim sezonier peste 200 de locanici.

De la înființarea fundației, în anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 22.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

În calitate de gestionar de fonduri cinegetice, FCC a pus bazele unei echipe de interventie formată din jandarmi, rangeri, paznici de vânătoare și alte persoane, cu experiență în gestionarea conflictelor generate de animalele sălbatice. Echipa va fi completată de un medic veterinar, pentru asistență de specialitate. De asemenea, ca măsuri suplimentare, vor fi distribuite localnicilor garduri electrice acolo unde situația o va cere și va fi făcut public un număr de telefon unde localnicii pot sesiza situații de urgență legate de animale sălbatice în zona acoperită de echipa de intervenție rapidă.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa. Pentru mai multe detalii despre acțiunile fundației accesați site-ul www.carpathia.org.

Parteneri/Susținători: Clubului Ecvestru Caii Munților, Asociației Culturale Lerești-Muscel, CPNT Brașov.

Parteneri media: Rock Fm, Muscel TV, Radio Muscel TV, Jurnal de Argeș, Clar TV.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.