Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică

0

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, organizaţie neguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 1991, a susținut vineri, 12 aprilie 2013, la Hotel International din București, masa rotundă cu tema: ”Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică.”

DSC05829

Subiectele dezbătute au vizat, în mod special, analizarea gradului și a modalităților de  aplicare în practică a facilităților oferite prin legislația românească firmelor care angajează persoane cu dizabilități.  Discuțiile s-au concentrat asupra celor două articole de lege prin care se oferă facilități pentru angajatorii acestui grup vulnerabil și anume: art. 85 din legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea forței de muncă și art. 78 din legea 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În urma acestei întâlniri, se va edita o broșură ce va conține o sinteză legislativă privind sistemul de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități din România.

Mirecea Iftodi, Economist în cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România, a menționat că”angajatorii români încă nu sunt suficient de familiarizați cu beneficiile legale pe care le au la angajarea persoanelor cu dizabilități, motiv pentru care, momentan, legea funcționează doar pe hârtie.”

Concluzia întâlnirii a fost exprimată de d-naMihaela Baragan, Expert Coordonator în cadrul Asociației Handicapaților Somatici România: ” legea 448/2006 este motivantă pentru firmele mari, datorită  art. 78 care obligă firmele cu mai mult de 50 de angajați să angajeze în procent de 4 % persoane cu dizabilități, iar legea 76/2002  este convingătoare în fața firmelor mici, datorită indemnizației acordate lunar, timp de 1 an de zile în cazul  angajării unei persoane cu dizabilități (art. 85)”.

La eveniment au participat Instituții Publice și ONG-uri, printre care: Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă sector 5, Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România, CREFOP, Asociația Acces pentru Toți, Asociația Serviciul Apel, Asociația OK Club București, Asociația Alternativa 2003, Liga pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din România, Asociația Olimpia Ping-Pong  etc.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.