Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică

0

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, organizaţie neguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 1991, a susținut vineri, 12 aprilie 2013, la Hotel International din București, masa rotundă cu tema: ”Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică.”

DSC05829

Subiectele dezbătute au vizat, în mod special, analizarea gradului și a modalităților de  aplicare în practică a facilităților oferite prin legislația românească firmelor care angajează persoane cu dizabilități.  Discuțiile s-au concentrat asupra celor două articole de lege prin care se oferă facilități pentru angajatorii acestui grup vulnerabil și anume: art. 85 din legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea forței de muncă și art. 78 din legea 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În urma acestei întâlniri, se va edita o broșură ce va conține o sinteză legislativă privind sistemul de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități din România.

Mirecea Iftodi, Economist în cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România, a menționat că”angajatorii români încă nu sunt suficient de familiarizați cu beneficiile legale pe care le au la angajarea persoanelor cu dizabilități, motiv pentru care, momentan, legea funcționează doar pe hârtie.”

Concluzia întâlnirii a fost exprimată de d-naMihaela Baragan, Expert Coordonator în cadrul Asociației Handicapaților Somatici România: ” legea 448/2006 este motivantă pentru firmele mari, datorită  art. 78 care obligă firmele cu mai mult de 50 de angajați să angajeze în procent de 4 % persoane cu dizabilități, iar legea 76/2002  este convingătoare în fața firmelor mici, datorită indemnizației acordate lunar, timp de 1 an de zile în cazul  angajării unei persoane cu dizabilități (art. 85)”.

La eveniment au participat Instituții Publice și ONG-uri, printre care: Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă sector 5, Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România, CREFOP, Asociația Acces pentru Toți, Asociația Serviciul Apel, Asociația OK Club București, Asociația Alternativa 2003, Liga pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din România, Asociația Olimpia Ping-Pong  etc.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează