Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fabrică de mozaic ceramic având la bază conceptul de întreprindere socială

0

Prima fabrică de mozaic ceramic cu finanțare europeană a fost inaugurată de Fundația Dezvoltarea Popoarelor

Proiect Mozaic SRL este prima firmă din România care demarează producția de mozaic ceramic sub finanțare europeană, având la bază conceptul de întreprindere socială. Fabrica de mozaic este o inițiativă a Fundației Dezvoltarea Popoarelor (FDP) realizată în cadrul proiectului ”Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale” în colaborare cu grupul de firme Menatwork.

Inaugurarea Fabricii a avut loc joi 3 mai 2012, în prezența ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop de București, ES Mario Cospito –ambasadorul Italiei la București, a doamnei Maria Moța – consilier al ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a doamnei Violeta Barbu, președinta FDP și a peste 130 persoane reprezentanți ai autorităților publice, companiilor și ai organizațiilor neguvernamentale.

Parteneriatul dintre Fundația Dezvoltarea Popoarelor și grupul de firme Menatwork a fost definit de doamna Violeta Barbu, președinta FDP ca o ”prietenie operativă” având ca scop binele comun.

”Opera, firma nu reprezintă un scop în sine. Ceea ce este pus în joc este mult mai mult: este educația persoanei. Fără muncă, fără posibilitatea de a construi și de a fi protagonist al propriei vieți o persoană nu întelege cine este. Punctul esential este educatia persoanei. Este ideea unui “eu” care construiește, care dorește, care muncește, care poate astfel să devină protagonist al propriei vieți”, a declarat în cadrul discursului inaugural Simona Carobene, managerul proiectului în cadrul FDP.

Fabrica de mozaic va crea într-o primă fază 12 locuri de muncă pentru tineri cu vârste cuprinse între 20 și 23 de ani, care au trăit în instituţii de protecţie socială și pe care FDP îi sprijină în parcursul de integrare socială şi profesională. Fabrica are o suprafață de 300 de metri pătrați, fiind dotată cu utilaje italiene de ultimă generație. Realizarea acestui tip de produs implică un grad mare de manufacturare dar și o viziune artistică în ceea ce privește designul. În fabrică se vor realiza atât mozaicuri de serie, cât și concepte premium, care se vor construi pe comandă, în colaborare cu designeri specializaţi.

”A da de lucru înseamnă deja a fi responsabil din punct de vedere social, de aceea această inițiativă consider că reprezintă – socialul la pătrat -”, a declarat în cadrul evenimentului inaugural domnul Luigi Caverni, administratorul  grupului MENATWORK.

Demararea acestei acţiuni face parte dintr-un proiect mai amplu al Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor, care se numeşte „Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale”, şi se va derula în perioada iulie 2010- iunie 2013. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea unor noi modele de economie socială la nivelul a 4 Regiuni din România (Bucureşti-Ilfov, Vest, Nord-Vest și Sud–Muntenia), în scopul facilitării accesului a 240 de persoane excluse sau expuse riscului de excluziune socială pe piața muncii și al promovării unei societăți incluzive.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.