Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EXPOZIȚIA MINȚILOR, sau ce spun desenele persoanelor cu autism și cele ale persoanelor tipice

0

În perioada 20 – 29 aprilie 2012, în mansarda Librăriei Bastilia din Capitală, bucureștenii se pot delecta cu poveștile  “spuse” de zeci de desene, de la cele mai naive la cele mai complexe. “Expoziția minților”, inaugurată vinerea trecută de Fundația Romanian Angel Appeal, reunește desene ale unor copii și tineri cu autism, alături de desene ale persoanelor tipice, realizate în cadrul campaniei “Arată-mi ce-ți trece prin minte!”.

 

În perioada 1 – 15 mai, expoziția se va muta pe gardul Muzeului  Municipiului București (Palatul Șuțu), unde vor fi expuse 100 desene din cele realizate pe site-ul campaniei www.cetitreceprinminte.ro. De ce 100? Pentru că 1 din 100 copii este diagnosticat cu autism, conform statisticilor internaționale (2009 – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA).

Expoziția marchează încununarea unei incitante campanii virale pe care Fundația Romanian Angel Appeal a demarat-o în urmă cu o lună, din dorința de a familiariza publicul de pretutindeni, în special tinerii, cu minimum de informații referitoare la autism.

Publicul a fost invitat inițial să deseneze “tot ce-i trece prin minte” pe site-ul www.cetitreceprinminte.ro. Atât inițiatorii campaniei cât și scopul ei nu au fost dezvăluite de la început, de asemenea, nici faptul că pe același site, în paralel cu tinerii curioși și dornici să arate “tot ce le trece prin minte”, desenau și copii și persoane cu autism.

La mai puțin de o săptămână de la lansarea campaniei, galeria site-ului număra peste 1.000 de desene pe care autorii le lăsaseră să vorbească în locul lor.

Iar pe 2 Aprilie, în Ziua Internațională a Conștientizării  Autismului, atât cei care au desenat, cât și alți vizitatori, au aflat că printre desenele din galerie se află și desene realizate de persoane cu autism.

65 din cele peste 1.000 au fost selectate pentru expoziția de la Librăria Bastilia, iar începând cu 1 mai, pe gardul Palatului Șuțu, din Piața Universității vor fi expuse 100 de desene.

„Prin campania «Arăta-mi ce-ți trece prin minte!», prin acest joc al desenelor, am dorit să demonstrăm că de multe ori suntem orbiți de prejudecățile și miturile legate de persoanele altfel decât noi și nu mai avem răbdare să observam că, asemeni nouă, și acestea au nevoi, gânduri, emoții pe care uneori le este mai greu să și le exprime în felul în care o facem noi. Însă odată ce găsim mijoace de exprimare comune (precum desenul, dar la fel de bine muzica sau dansul) descoperim că diferențele dintre noi nu sunt atât de mari precum am fi tentați să credem”, a declarat Adelaide Katerine Tarpan, Managerul proiectului „Și ei trebuie să aibă o șansă!”.

 

Vă invităm să vizitați expoziția până duminică, 29 aprilie, în mansarda Librăriei Bastilia din Piața Romană, nr. 5 și între 1 și 15 mai, pe gardul Muzeului  Municipiului București (Palatul Șuțu), din Piața Universității. Căutați desenele autorilor speciali și s-ar putea să aveți surpriza să constatați că, atunci când găsim un mijloc de comunicare comun, descoperim că gândurile noastre sunt mai asemănătoare decât am crede.

Expozițiile fac parte din campania de sensibilizare „Oferă-mi o șansă!”, desfășurată în cadrul proiectului  “Și ei trebuie să aibă o şansă!”, demarat la 1 octombrie 2010. Proiectul are o durată de 3 ani și urmărește creșterea șanselor de integrare socială și ulterior de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.

 

Proiectul este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investește în oameni!”

Pentru toate detaliile vă invităm să vizitați www.autism.raa.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.