Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expozitia Dialog portretistic – Daniela Fainis @Palatele Brancovenesti, Mogosoaia

0

Primăria Municipiului București și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită la expoziția personală Dialog portretistic semnată Daniela Făiniș. Vernisajul va avea loc duminică, 19 iulie, ora 16:00. Expoziția poate fi vizitată la galeria Ghețărie în perioada 19 iulie – 31 august 2015.

Expoziția personală a Danielei Făiniș reunește portrete diferite ca abordare stilistică, de la lucrările în ronde-bosse la crochiurile și studiile transpuse pe suprafața porțelanului.

Începute în ’88, portretele în ronde-bosse din această perioadă sunt eliberate de orice detaliu, au o textură fără asperități, sunt caracterizate printr-un decor spectaculos, barochizant, cu aplicații din brocarturi fine de porțelan.

Dialog portretistic

Odată cu anul 1992 Daniela Făiniș acordă o deosebită importanță studiului portretistic care se revendică unei stilistici renascentiste. Asemănătoare unor construcții contrapunctice, elementele discursive formează un dialog al fragmentelor și fâșiilor. Daniela colează enunțuri care provin din limbaje diverse, astfel, peste forma în ronde-bosse artista suprapune fragmente din măști de expresie pe care le juxtapune fâșiilor-portret cu incizii, semnelor grafice și intervențiilor colorate. Ideologic, dispunerea stratificată corespunde ontologiei tripartite a lui Jean-Paul Sartre, enunțată astfel: corpul-ca-existență-pentru-sine-însuși, corpul-ca-existență-pentru-ceilalți, corpul-ca-existență-obiectivă (subiectul se privește pe sine din perspectiva celorlalți).

Toate aceste perioade creative nu aparțin numai segmentelor temporale menționate, ele sunt dinamice, fiind reluate și în alte intervale, dar cu abordări inedite, în care predomină modelajul ori grafismele cu albastru cobalt.

Arse la temperaturi de 1340°C sau 1450°C, lucrările Danielei Făiniș sunt veritabile performanțe tehnice.

Raluca Băloiu

Daniela Făiniş a debutat în 1988, participând la numeroase expoziţii interne şi internaţionale, obţinând numeroase premii și distincții: Premiul I la Bienala Internaţională a Artiştilor Ceramiști, Aveiro, Portugalia (1997); medalia de aur la Concursul Internaţional de Artă Ceramică, Gualdo Tadino, Perugia, Italia (1989, 1990); Marele Premiu la Bienala Internațională Artele Focului, București (1998); mențiunea de onoare la Competiția Internațională de Ceramică de la Mino, Japonia (2002). În 2004 Daniela Făiniș a primit Ordinul Cultural al României.

Operele sale se află în muzee şi în colecţii din Belgia (în Colecția de Artă a Parlamentului European de la Bruxelles), SUA (în Colecția Atelierului de Ceramică din Philadelphia), Japonia (în Colecția Fundației care susține ceramiștii de peste Ocean, Tajimi, Gifu) și România (în Colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și a Muzeului Cotroceni).

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.