Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziţia „Cartea – Jurnal”, vernisaj, joi, 6 septembrie 2012

0

Galeria bucureşteană Galateea, situată pe Calea Victoriei, vă aşteaptă la expoziţia „Cartea – Jurnal”. Vernisajul va avea loc joi, 6 septembrie 2012, începând cu orele 19.00.

 

Creația Anielei Ovadiuc şi a Danielei Frumuşeanu se intalneste sub semnul cãrţii, prin două mijloace artistice diferite ca expresie plastică – ceramică, respectiv textile-imprimerie. Cartea-obiect, elementul comun al celor două artiste, nu este doar o simplă înşiruire de idei, ci o modalitate de ilustrare a propriilor trăiri şi sentimente din trecut. Cartea devine astfel, un jurnal dar şi o analiză introspectiva redată printr-o simbolistică aparte. Mai mult decât atât, aceasta capătă valenţe curative, terapeutice, pentru artist, şi probabil şi pentru privitor…

Aniela Ovadiuc şi Daniela Frumuşeanu se destăinuie publicului într-un jurnal-carte-obiect. Filă cu filă, în cele 12 pagini, Aniela cercetează arheologic propria existenţă. Printr-un efort de memorie afectivă, Aniela se descoperă şi se redescoperă într-un timp al copilăriei, al întâmplării, al senzaţiilor. Artista sondează timpul psiholigic,  asemeni lui Marcel Proust în „À la recherche du temps perdu”, pornind astfel într-o  aventură lăuntrică dictată de timp, descoprind pe parcurs, trăiri în subconştient, pe care le redă prin mesaje codificate şi semne grafice… Aniela   reconstituie trecutul nu ca durată consumată, ci ca exerciţiu de percepere afectivă. Prin cartea sa, Aniela porneşte in căutarea propriei existenţe: „Jurnalul meu are 12 pagini. 12 este numărul meu, ziua mea de naştere care conţine, întâmplător sau nu, multe conotaţii   simbolice. Coperţile interioare sunt în alb şi negru – alb este viitorul … urmează să fie scris, negrul – este ceea ce nu pot rosti, mărturisi, scrie…sunt acele informaţii,   senzaţii, întâmplări deja sedimentate în inconştient. Pe celelalte pagini se află familia, oamenii speciali pe care eu i-am denumit călăuzitori, prieteni şi persoane apropiate care şi-au conturat importanţa în viaţa mea şi nu în ultimul rând, eu, cea care deschide şi închide „Cartea- Jurnal””. Pentru Aniela, jurnalul nu este doar o mărturisire despre artă şi viaţă, dar şi un act de curaj. Astfel, cartea-memorie devine artă-terapie. „Arta vindeca sufletele, iar acţiunile noastre creative, indiferent de natura lor, au un conținut magic şi salvator.” 

 Daniela Frumuşeanu completează cartea-jurnal a Anielei Ovadiuc, printr-o alchimie a sentimentelor. Artista redă umbra cărţii prin modalităţi de expresie esenţializate, înconjurând galeria, învăluind-o în simboluri cu referire directa la propriile gânduri şi experienţe trãite. 

Imensa carte de 2 metri, are un puternic imapct asupra privitorului, amintindu-mi de instalaţiile artistului Ion Bitzan. Astfel, prin dimensiunile augmentate, jurnalul Anielei Ovadiuc şi al Danielei Frumuşeanu poartă o confesiune cu mesaje mult mai vizibile.

Text critic: Raluca Bãloiu  

Curator: Aniela Ovadiuc

Expoziţia va fi vernisată de scriitorul Dan Mircea Cipariu şi va putea fi vizitată în perioada 6 – 24 septembrie 2012.

Program galerie:

Luni: 11.00 – 19.00

Marţi-vineri: 12.00 – 20.00

Sâmbată si Duminică: închis

Manager galerie: Raluca Băloiu

Parteneri media:

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.