Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Etica medicală, pusă în dezbatere la București

0
  • Peste 50 de medici și specialiști în sănătate au participat, pe 20 martie, la conferința “Probleme etice în sectorul medical: România și Marea Britanie”, organizată la București de Colegiul Medicilor din România în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.
  • Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei “De profesie: medic în România”, inițiată de Consiliul Investitorilor Străini (FIC)
  • Unul dintre cei mai cunoscuți experți britanici în etică medicală, dr. Nick Brougton, le-a prezentat medicilor români principiile de etică medicală care funcționează deja în Marea Britanie, dar și provocările la care profesioniștii din sistemul medical trebuie să răspundă, indiferent de țara în care își exercită meseria.

Campania  “De profesie: medic în România”, lansată de Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council, FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, a marcat, în această săptămână, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul sănătății. Cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor a organizat conferința “Probleme etice în sectorul medical: România și Marea Britanie”, având ca punct central prezentarea susținută de dr. Nick Broughton, unul dintre cei mai cunoscuți experți britanici în etica medicală.

Dezbatere etica medicala 2

Peste 50 de medici și experți în domeniul sănătății au participat la această dezbatere, în cadrul căreia s-au pus în discuție provocările la care personalul medical trebuie să răspundă în activitatea de zi cu zi, atât în raport cu pacienții, cât și cu companiile din domeniu.

“Medicilor din Marea Britanie li se cere în mod permanent aplicarea principiul responsabilității personale în tot ceea fac pe plan profesional, iar aceștia trebuie să fie mereu pregătiţi să răspundă și să-şi justifice deciziile și acțiunile”, a spus dr. Nick Broughton, care este, în prezent, Director Medical al Havas Lynx Medical, agenție din Marea Britanie care oferă educație medicală, și fondator al unei companii care oferă servicii de educație și de consultanță în etică și de conformitate pentru companiile din întreaga Europă. Etica reprezintă un permanent studiu al comportamentului uman, care pune în balanță ce este bine pentru tine ca individ, în raport cu ce e bine pentru comunitate. Un doctor bun este cel care pune pacientul mai presus de profesia sa”, a mai spus dr. Nick Broughton.

La rândul său, Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor a susținut că România și Marea Britanie au multe similitudini în ceea ce privește sistemul de sănătate, mai ales în privința ratei de acoperire a personalului medical, aflată cu mult sub media Uniunii Europene în cazul ambelor state.

“Un sistem medical trebuie construit pentru a apăra un drept natural al persoanei, cel al sănătății, trebuie să asigure dreptatea socială și egalitatea de șanse și să exprime responsabilitatea socială în sănătate. România este o țară care e divizată însă de inegalități majore în sănătate, ceea ce ridică probleme etice. Avem un sistem sanitar fragmentat, avem resurse distribuite inegal, de la paturile de spital, până la aparatura medicală și repartiția personalului calificat pe regiuni”, a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

“Suntem extrem de bucuroși că am reușit să organizăm această dezbatere la București, Ambasada Marii Britanii fiind unul dintre principalii susținători ai campaniei «De profesie: medic în România». Sistemul de sănătate este extrem de important pentru Marea Britanie și așa trebuie să fie și pentru România. La ora actuală, după cum știți, Marea Britanie se bucură de expertiza foarte multor medici români care lucrează în sistemul britanic și credem că și România ar trebui să beneficieze, la rându-i, de știința noastră. De aceea, încurajăm dialogul permanent dintre profesioniștii britanici în sănătate și cei români, în special asupra unor chestiuni sensibile precum sunt cele etice, de care toți se lovesc în activitatea lor curentă”, a declarat Esther Blythe, Însărcinatul cu afaceri la Ambasada Marii Britanii.

Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC,  a fost lansată în aprilie 2013 și a fost susținută încă de la început de GSK România, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educaţiei și Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România – exodul personalului medical din țară – care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale. Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic în România” sunt  derulate proiecte care răspund nevoilor medicilor din România și contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical și, totodată, de atragere a medicilor în România.

Primul proiect lansat în cadrul campaniei aparține GSK România și are ca obiectiv creșterea reputației medicilor, pornind de la nevoia acestora de a fi recunoscuți și respectați ca profesioniști. FIC plănuieşte pentru 2014 o serie de cursuri si workshop-uri dedicate medicilor (pe teme precum:  comunicare medic-pacient, leadership etc.) şi scheme de finanţare a proiectelor demarate de medici.

Campania “De profesie: medic în România” a reușit să obțină recunoașterea, la nivel european, în cadrul galei European Excellence Awards, desfășurată  în decembrie 2013, la Munchen, câștigând Premiul European Pentru Excelență. 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.