Esti ceea ce gandesti: Principii taoiste pentru omul de azi

0

Invataturile maestrului Lao Zi, adunate in cele 81 de versete ale celei mai cunoscute carti de intelepciune chineza, Tao Te Ching, ne surprind, dincolo de varsta lor venerabila de 2500 de ani, cu utilitatea lor imediata, dar si cu adevarurile lor perene. Filosofia existentialista Tao ne propune un mod de viata care garanteaza integritate, bucurie, pace si echilibru. Aceasta intelepciune orientala ne provoaca sa sapam mai adanc la temelia existentei noastre pana descoperim paradoxurile pe care se sprijina sensurile vietii.

Pentru o cat mai buna receptare a mesajului profund al acestei filosofii, trebuie sa ne schimbam maniera in care am fost conditionati sa gandim si sa conceptualizam ideile.

Taoismul iti rafineaza perceptia, te ajuta sa vezi miracole in lucrurile dintre cele mai banale, te indeamna sa constati casimplitatea este cea mai mare arta si cea mai directa metoda de a ramane in armonie cu universul. Referitor la perceptie, un vechi principiu taoist afirma: «Cand schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile la care te uiti se schimba.»

Subiectele discutate in cadrul celor 5 intilniri vor fi:

– Legea efortului si a non-efortului: eforturile noastre in vederea realizarii unor lucruri sunt necesare, dar ele nu sunt totul; distanta dintre a te stradui sa faci si a permite sa se intample.

– Reconsiderarea notiunii de fericire: nu vom gasi nicio cale spre fericire daca nu stim din capul locului ca fericirea este cale.

– Abundenta nelimitata: cum generozitatea noastra ne apropie si mai mult de sursa inepuizabila a tuturor lucrurilor; viziunea creatoare taoista asupra vietii afirma fara echivoc: cu cat oferim sau consumam mai mult, cu atat primim mai mult; lipsa si toate avatarurile ei nu au nimic in comun cu abundenta mereu regenerabila a vietii.

– Constanta si ciclicitatea vietii: sa nu etichetam drept „dezastru“ orice incident minor si sa nu ne consideram prizonierii unor circumstante nefavorabile; in realitate, inceputurile sunt adesea deghizate in „sfarsituri dureroase“.

– Vidul creator si vidul identificator: despre cine esti tu cu adevarat, dincolo de datele din buletin, dincolo de statutul tau social sau profesional.

– Copiii sunt parintii parintilor: copiii, prin naturaletea lor si legatura solida cu principiile universale, nepervertita inca de educatia institutionalizata si de alte achizitii intelectuale din exterior, ofera lectii surprinzatoare si originale despre adevaruri fundamentale ale existentei, ei fiind canale pure de manifestare a spiritului Tao

– Calea ca o curgere de apa: punctele unde comportamentul omului si comportamentul apei se intalnesc

– Cum sa te eliberezi de dependenta de aprecierea celorlalti: de ce dezaprobarea cercului de cunoscuti nu trebuie sa te dezechilibreze si sa-ti slabeasca increderea in tine insuti

– Solutia taoista la aparente dileme existentiale: de ce e mai greu sa traiesti firesc decat sa traiesti in excese; care abordare este mai puternica: acceptarea sau impotrivirea; de ce acela care goneste ajunge mai incet la destinatie decat cel care contempla.

Audrey_Hepburn-239x250

Lector: Eduard Bucescu

Data incepere: 5 Martie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, miercuri

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc: str. Popa Soare 40, et. 1 (harta)

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.