Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Enigmaticul Ev Mediu: Stralucirea si Umbrele unei civilizatii

0

Fundatia Calea Victoriei va invita luni 24 februarie, de la ora 19:00, la un atelier inedit despre Enigmaticul Ev Mediu – Stralucirea si Umbrele unei civilizatii, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Enigmaticul Ev Mediu

Evul mediu reprezinta o epoca definitorie din istoria civilizatiei si artei europene, in ciuda asocierii sale cu tot soiul de stereotipuri. Vom depasi prejudecatile construite in jurul acestor o mie de ani de istorie europeana si vom cauta sa descoperim enigmaticului ev mediu, sa intelegem viata femeilor si barbatiilor din acea epoca, sa le aflam preocuparile, placerile, dar si angoaselor.

Calauze ne vor fi miniaturi si cronici de tot felul, dar si cateva lucrari de specialitate ce au disecat fenomenul in fel si chip. Cu ajutorul lor, vom incerca sa aflam soarta misteriosilor templieri, secretele catedralelor medievale si a diverselor manuscrise uitate de lume.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Cruciadele – razboi sfant sau goana dupa aur? Cum definim cruciadele si ce au simbolizat ele pentru societatea medievala. Misteriosii templieri. Istoria unui ordin militaro-religios. Cum s-a nascut legenda templierilor? Ce se afla dincolo de legenda?

2. Femininul intre angelic si demonic. De la doamnele trubadurilor la vrajitoarele inchizitiei, cand s-a produs transformarea? Masculinul si femininul medieval – de la stereotipuri la realitati traite.

3. Minunatul ev mediu. „Renasterile” medievale. Catedralele si secretele lor-de la romanic la gotic. Cateva inventii si descoperiri tehnice ale evului mediu.  Umanismul medieval si vremea universitatilor.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 24 Februarie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptaminal, luni

Cost: 150 ron (3 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron (3 sedinte)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.