Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eco-Social București dă o nouă viață deșeurilor

0

 Asociația Salvați Dunărea și Delta și Eco-Rom Ambalaje, prin întreprinderea socială Eco-Social București, au organizat marți, 11 iunie, Seminarul de responsabilizare și implicare a comunităților locale privind oportunitățile oferite de antreprenoriatul social pe piața muncii din București și Ilfov și soluții de gestionare a deșeurilor reciclabile.

Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din București, unde se află și sediul  întreprinderii sociale, care are ca scop susținerea persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic și social prin crearea de locuri de muncă. Participanții au fost reprezentanți ai autorităților publice, ai mass media, ONG-uri, designeri și studenți.

Intervențiile în cadrul seminarului au fost oferite de Liviu Mihaiu, Președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, Dan Bărbulescu, Director Executiv (SDD), Liliana Nechita, Director Operații Eco-Rom Ambalaje și Oana Neneciu, coordonator Eco-Social București.

DSC02307Eco-Social București își propune să comercializeze produse obținute prin reciclare creativă a deșeurilor de mari dimensiuni și mobilă veche și refolosirea deșeurilor de ambalaje, integrând în același timp pe piața muncii persoane din grupuri sociale defavorizate.

Misiunea întreprinderii sociale constă în crearea de locuri de muncă destinate persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic și social în domeniul colectării, recondiționării și comercializării on-line a produselor.

Întreprinderea socială va funcționa sub forma unui atelier de tâmplărie și o platformă de presare deșeuri de ambalaje. Atelierul va asigura recondiționarea și restaurarea mobilierului vechi, dezasamblarea pieselor de mobilier care nu pot fi recondiționate și construirea unor noi obiecte din resturi. Obiectele rezultate vor fi produse premium, de colecție,  cu sprijinul designerilor dar și produse chilipir, accesibile persoanelor cu venituri mici. Cu ajutorul liniei de presare deșeuri din ambalaje, Eco-Social va identifica și curăța zone problematice în ce privește infrastructura de colectare separată a deșeurilor.

”Atelierul de tâmplărie s-a născut dintr-o necesitate. În București nu există niciun centru de colectare şi nici posibilităţi de colectare a obiectelor de mobilier vechi, pentru că operatorii de salubritate nu au obligaţia să ridice astfel de deşeuri”, a arătat Dan Bărbuescu, Manager de proiect.

”Şi capitaliştii cei răi şi capitaliştii cei buni şi ecologiştii au ajuns la un numitor comun: crearea de locuri de muncă, pentru susţinerea creşterii economice, iar aceasta este şi misiunea noastră în cadrul întreprinderii sociale, dar, în economia socială, crearea locurilor de muncă nu se face cu monopol, nu cu distrugerea unor regiuni, nu cu sclavagism în relaţiile de producţie, ci se face de oameni pentru oameni”, a declarat Liviu Mihaiu, Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

DSC02324

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător iniţiat şi coordonat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu SC Eco-Rom Ambalaje SA. cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ”Investeşte în oameni!.

Mai multe informații despre proiect: www.eco-social.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.