Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară de la Cetate este dedicat, în acest an, comediei balcanice

0

DIVAN FILM FESTIVAL – ediția a IV-a

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară de la Cetate este dedicat, în acest an, comediei balcanice

Fundația pentru poezie “Mircea Dinescu”, susţinută de canalul de filme TV1000, anunţă cea de-a patra ediţie a Divan Film Festival, dedicată  comediei balcanice.

Așadar, în perioada 26 august – 1 septembrie, la cea de-a patra întâlnire de pe malul Dunări, “degustătorii de Film şi Artă culinară” vor putea vedea la Cetate filmele unor importanți regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croația, Slovenia, Macedonia și Kosovo, care provoacă rîsul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: moștenirea lui Nastratin Hogea şi Păcală (Petăr cel Isteţ la bulgari şi macedoneni), dusă la absurd, ironie delicată sau autoironie lucidă, satira socială detașată sau virată în culori întunecate.

În plus, umorul negru a devenit o marcă balcanică, care înseamnă, de fapt, acea capacitate de a râde în momente tragice chiar şi de cele mai serioase lucruri, ceea ce i-a făcut pe localnici să străbată mai uşor o istorie dacă nu vitregă, măcar foarte dramatică, inclusiv în ultimii ani”, spune Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului.

Selecția filmelor invitate să reprezinte “comedia balcanică” va cuprinde câteva dintre peliculele reprezentative ale genului, precum “Cine cântă acolo? / Ko to tamo peva” (1980, regia Slobodan Sijan), votat de către Academia iugoslavă de film, în 1996, ca cel mai bun film iugoslav din toate timpurile, dar şi câteva comedii balcanice practic necunoscute publicului românesc, precum coproducţia Slovenia – Croaţia premiată la San Sebastian şi Toronto, „De la un mormânt la altul/ Odgrobadogroba”.

 

Comediile recente, pe care le puteți viziona doar la Divan, deţin recordurile de box-office pentru ultimii ani în Albania, Slovenia, Bulgaria şi Croaţia.

 

Din 2012, odată cu festivalul filmului şi gastronomiei balcanice Fundaţia pentru poezie ”Mircea Dinescu” organizează şi un simpozion internaţional dedicat filmului balcanic, un fenomen transnaţional despre care specialiştii discută încă din anii `80 – perioada marilor succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice şi va avea oaspeţi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Marea Britanie şi Albania.

Aşa cum deja v-aţi obişnuit, nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare, expoziţiile şi invitații de seamă

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în fiecare an, la sfârşitul lunii august, în localitatea Cetate din judeţul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de Canalul de filme TV 1000, finanţat de Central Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Institutul Cultural Român.

Cu sprijinul:Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Cetate, Primăria Calafat

Sponsori: Metro, Boromir, Magna International, Energobit

Parteneri Media: RADIO GUERRILLA, Cațavencii, Radio România Cultural, Zile și nopți, Cinematique, Forbes, Cinematique, Revista de Povestiri, Port.ro, Film Reporter, Money.ro, Mixtopia, Daily Cotocodac, COOPerativa URBANĂ.

afis DIVAN 2013 final bun

<În comedie, nici un cineast nu se poate îmbăta cu apă rece. Dacă publicul nu râde, nu el e cel lipsit de umor, ci filmul. Râsul publicului îţi dă măsura exactă a reuşitei intenţiilor tale ca autor. O sală care tace la o comedie dă un verdict fără drept de apel. Poţi să minţi că ţi-ar fi plăcut la nebunie filmul cutare, dar nu poţi să te faci că râzi. Ceea ce nu înseamnă, aşa cum greşit s-a interpretat, că ilaritatea din sală indică neapărat o comedie bună. Râsul are şi el diverse paliere de calitate. Există şi râs vulgar> – NAE CARANFIL

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.