Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbaterile creative – o metodă de dezvoltare în mediul rural

0

Antreprenoriat în mediul rural, forme de asociere în agricultură, afaceri cu produse artizanale, proiecte comunitare sau metode de implicare a tinerilor în comunitate – acestea au fost temele pe care comunitățile din Tulcea, Brăila și Constanța le-au ales pentru dezbatere. Zeci de oameni din Mircea Vodă și Viziru (Brăila), Moșneni și Mircea Vodă (Constanța), Mahmudia și Sf. Gheorghe (Tulcea) au venit pentru a discuta despre satul lor și cum poate fi dezvoltat, într-un mod creativ și profitabil.

colaj_1

Mai multe despre aceste dezbateri desfășurate în cea de-a doua jumătate a lui 2015, citim de la Raluca Dan (Project Manager Village Life, organizație parteneră Fundației PACT în proiectul ”Activ pentru comunitatea noastră!”):

”În proiectul Activ pentru comunitatea noastră!, Village Life a plecat de la ideea că pentru a crea un viitor pentru comunitate din cât mai multe perspective, este nevoie ca oamenii să plece într-o călătorie în afara comunității. O călătorie a ochilor și a minții. Clipurile video – despre proiecte sau afaceri sociale din alte comunități, despre subiecte vii în spațiul românesc sau despre metode și instrumente care să aducă oamenii împreună și să comunice armonios și concret  – pe care le-am proiectat pe parcursul a câte patru întâlniri în fiecare comunitate, cred că au fost un mijloc foarte reușit pentru localnicii din comunitățile proiectului. Au fost calea cea mai simplă pentru a transmite experiențele altora și pentru a stârni curiozitatea oamenilor, mai ales că, în general, ne întâlnim cu descurajare, sentimentul că nu se poate sau că au nevoie de sprijin.

Toate aceste exemple vizuale au creat tot felul de sentimente, de la impresia că doar în alte locuri poate fi mai bine, la intrigă și semne de întrebare, la admirație și, mai apoi, la încrederea că și în comunitatea lor, viața locală poate fi îmbunătățită. Proiecțiile au fost urmate de discuții despre resursele și oportunitățile comunităților, dar și despre cum pot fi fructificate concret în proiectele pe care urmează să le desfășoare în prima parte a anului 2016.

Am descoperit și faptul că și adulților le place să se joace. Atelierul de resurse infinite prin care i-am cunoscut pe mulți a fost bine primit, au colectat nenumărate resurse specifice localității lor (ex. scoici, nisip, porumb, pănuși, pietre, nuci, frunze, grâne, papură, fân etc.) care mai apoi au devenit „ingredientele” pentru produse care ar putea promova localitatea sau care ar putea fi vândute. Prin joc și lucru de grup, sătenii au devenit creativi, au comunicat și altfel cu ceilalți, pentru o zi am fost ca la șezătoare: atmosferă destinsă și plăcută, cu rezultate cât se poate de serioase și interesante, punct de plecare pentru următoarele activități.

Cred că materialele video, în special, urmate de discuții ar trebui mai des incluse și în alte proiecte. Pot aduce împreună mulți oameni cu părerile lor, de toate vârstele și indiferent de statut, și pot deschide noi căi de cooperare și de inițiative.”

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Continutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.