Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Detinutii din penitenciarele din Craiova si voluntarii Asociatiei MaiMultVerde au plantat salcami la Isalnita

0

Sambata, 31 octombrie 2015, persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova si Centrul de Detentie Craiova (Penitenciarul pentru Minori şi Tineri ) si voluntari ai Asociaţiei MaiMultVerde au incheiat actiunea de plantare a 17.000 de puieti de salcam pe o suprafata de teren pusa la dispozitie de Primaria Isalnita. Actiunea a inceput in data de 29 octombrie si s-a desfasurat in cadrul proiectului ”Eco-voluntariat in penitenciare”.

Plantare Isalnita_31 oct_Foto Mihai Diaconu_01

Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si s-a desfasurat in Craiova, in perioada august 2014 – octombrie 2015 in parteneriat cu Federatia VOLUM, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori si Tineri si Primaria Isalnita. Parteneriatul si-a propus sa incurajeze activitatile de voluntariat de mediu in folosul comunitatii, oferind persoanelor private de libertate din cele doua penitenciare partenere si locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat, atat in interiorul penitenciarelor, cat si in spatiul public, in scopul facilitarii dialogului si cooperarii intre membrii comunitatii si persoanele private de libertate.

Actiunea de plantare a fost ultima actiune din cadrul proiectului, dezvoltata in cadrul pcomponentei Management forestier si a avut drept scop crearea unei perdele forestiere de protectie intr-o zona poluata excesiv de activitatile industriale. Prin componenta Management forestier, voluntarii au valorificat o parte din resursele de care dispune Penitenciarul Craiova, infiintand un teren pentru mini-fotbal, o zona de recreere de care vor beneficia 1560 de persoane private de libertate si 600 de angajati ai penitenciarelor, o pepiniera si un teren plantat de care vor avea grija in viitor.

In cele 3 zile de plantare au participat aproximativ 300 de persoane, persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova si Penitenciarul pentru Minori si Tineri (Centrul de Detentie Craiova) si voluntari din Craiova. Astfel, cel doua categorii de voluntari s-au cunoscut si si-au dat seama ca pot conlucra eficient in beneficiul ambelor parti, atenuandu-se astfel prejudecatile si reticenta comunitatii fata de grupul vulnerabil al persoanelor private de libertate.

Voluntarii au plantat 17.000 de puieti de salcam pe o suprafata de teren de 3 ha pusa la dispozitie de Primaria Isalnita. In prealabil, terenul a fost pregatit pentru plantare (arat, discuit, parcelat si parcelat), iar in anul 2016 voluntarii din randul persoanelor private de libertate vor efectua lucrari de intretinere (irigare periodica cu ajutorul unui sistem de irigare, mobilizarea manuala a solului, completare puieti).

La finalul actiunii de plantare din 31 octombrie, a fost organizat si evenimentul de incheiere a proiectului la care au fost prezentate rezultatele acestuia, iar formatia Centrului de Detentie Craiova a sustinut un moment artistic pentru participanti.

Perioada de desfaşurare a proiectului a fost de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 66.057 euro. In cadrul proiectului, 100 de voluntari din randul persoane private de libertate, alaturi de 20 de voluntari din comunitatea locala si 20 de angajati ai penitenciarelor partenere au participat la 5 programe de voluntariat de mediu in inchisoare. Programele au constat in 10 sesiuni de instruire menite sa-i ajute sa dobandeasca informatii si cunostinte care au legatura cu zona rurala de provenienta si meseriile agricole, fapt care le da o sansa noua de calificare, integrare si reducere a  handicapului social al acestora.

Mai multe informaţii despre proiect pot fi gasite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.