Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre seductie in Belle Epoque

0

 Cocotele pariziene

~ despre seductie in Belle Epoque ~

 

Liane_de_Pougy

Fascinanta societate pariziana de la inceputul secolului XX este marcata de un adevarat fenomen socialcocotele. Un termen peiorativ, la prima vedere, ce ascunde o adevarata poveste legata de mitul seductiei feminine. Cine au fost cele care, in jurul anului 1900, erau numite cu ironie, dar si cu adulatie, cocote, demi-mondene sau mari orizontale? Care le-a fost povestea? Si, mai ales, ce au insemnat ele pentru istoria unei societati care se deschidea spre nou, pentru o era fascinata de expozitii universale, electricitate, automobile si cinematograf?

 

Va invitam la un eveniment dedicat unei lumi uitate, ce poate fi descoperita gratie imaginilor ingalbenite si relatarilor savuroase de la cumpana secolelor XIX si XX. Cu ajutorul lor, vom descifra povestea celor care si-au trait viata in traditia marilor hetaire si curtezante.

 

Ne vom delecta cu povestea miticelor doamne care i-au inspirat pe Alexandre Dumas–fiul (Dama cu camelii) si pe Emile Zola (Nana). Apoi vom incerca sa descoperim fascinanta lume a incantatoarele Emilienne d’Alencon, Cleo de Merode, La Paiva, Liane de Pougy, La Belle Ottero, Lina Cavalieri si „a spioanei de opereta” Mata Hari. Femei fascinante, pline de fast si de eleganta, luminoase si stralucitoare au dat savoare epocii 1900.

 

Primul razboi mondial (1914-1918) a insemnat sfarsitul acestor seducatoare rafinate, retrase in lumea lor eleganta si stralucitoare. Au mai aparut rar prin paginile revistelor de moda, surprinse de fotografi geniali sau si-au trait restul vietii uitate si ruinate. Ce a mai ramas astazi din gloria lor vom incerca sa descoperim impreuna. Ne vom delecta cu eleganta, sarmul si nonconformismul unor doamne mult prea usor uitate.

 

Lector: Monica Neatu

Data: 5 Decembrie 2013; Ora: 19:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, et. 1

 

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

[vezi tot programul]

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.