Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre Dostoievski si Fratii Karamazov cu Theodor Paleologu

0

Va invitam in prima saptamana a lunii iulie la Scoala de Vara: Fratii Karamazov, sustinuta de lectorul Theodor Paleologu.

 fundatia calea victoriei

 Scoala de vara: Fratii Karamazov (1-5 iulie)

Va invitam in saptamana 1-5 iulie la un nou curs interdisciplinar si interactiv – de filozofie si literatura– in compania lui Theodor Paleologu.

Dupa cursul de anul trecut consacrat „Demonilor” lui Dostoievski, va propunem o serie de cinci ateliere despre ultimul roman al marelui scriitor rus. Daca in „Demonii” constructia narativa e intortocheata si dezechilibrata, „Fratii Karamazov” surprind printr-o arhitectonica riguroasa, vehicul al unei filozofii cu valoare testamentara.

Pentru o rememorare a intrigii vom viziona clasica ecranizare sovietica a lui Kiril Lavrov, concentrandu-ne in seminarii pe problemele filozofice si teologice, etice si politice, pe care le ridica actiunea si lungile dialoguri ale romanului si in special capitolele „Pro si contra”, adica „Marele Inchizitor” si „Viata staretului Zosima”, nucleul filozofic al intregului op.

Vom discuta, de asemenea, contextul social, politic, interconfesional si international in care se inscrie creatia dostoievskiana si legaturile cu ganditori precum Vladimir Soloviev si Constantin Pobedonostev sau Nietzsche (moartea lui Dumnezeu) si Freud (paricidul).

 

Lector: Theodor Paleologu

Data incepere: 1 Iulie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5; Frecventa: zilnic – luni – vineri (1-5 iulie)

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc: fundatie – Popa Soare nr 40, etaj 1

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

[ vezi toate atelierele ]

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.