Deducerile fiscale pentru donatori în dezbatere publică în București, 3 iulie 2012

0

 Coaliția pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale organizează o audiere publică cu tema “Măsuri fiscale de stimulare a comportamentului filantropic în România” Marţi, 3 Iulie 2012, începând cu ora 9.30. Întâlnirea va avea loc la sediul Romanian American Foundation din strada Gina Patrichi nr. 6, sector 1, Bucureşti.

Evenimentul face parte din proiectul ”Sprijinirea filantropiei în România prin donație individuală” inițiat  de United Way România cu finanțare CEE Trust și derulat în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Fundația Soros, membrii Coaliției pentru Sprijinirea Filantropiei.

La audierea publică vor participa cetățeni, organizații, companii private și instituții publice interesate de stimularea comportamentului filantropic și de a se implica activ în demersul Coaliției de a propune măsuri fiscale de stimulare a acestui comportament.

 

La 10 ani de la promovarea mecanismului de direcţionare a 2% din impozitul datorat către o organizaţie neguvernamentală sau cult religios, organizaţiile neguvernamentale propun adoptarea unui nou mecanism de încurajare a contribuţiilor cetăţeanului către proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, care să vină în completarea mecanismului 2%. Acest nou mecanism, conform estimărilor noastre, ar atrage anual aproximativ 540 mil lei cu o investiţie a statului de numai 100 mil lei. Un leu contribuit de stat prin reducerea bazei impozabile ar atrage alţi 5 lei pe care contribuabilul îi va dona din propriul buzunar.

Propunerea noastră este de a introduce un pachet de facilități fiscale care vizează extinderea bazei impozabile din care contribuabilii și companiile pot deduce donațiile și sponsorizările, precum și introducerea unor facilități pentru donațiile mari.

Pornind de la estimarea că doar 8,9% din contribuabili au realizat o donaţie către o organizaţie neguvernamentală (conform raportului din 2008 al Asociaţiei de Relaţii Comunitare), impactul bugetar maxim pe care îl estimăm este de 100 milioane de lei. Această sumă este relativ similară cu cea direcţionată de contribuabili prin mecanismul 2%, dar atrage de cinci ori mai multe resurse pentru că mecanismul propus are la bază diminuarea bazei impozabile şi nu deducerea din impozitul datorat.

Pe site-ul www.generozitate.ro găsiți informații detaliate despre propunerea de politică publică.

Pentru a putea participa la eveniment ca reprezentant al presei, vă rugăm să vă înscrieți la această adresă: www.generozitate.ro/formular-de-participare-la-audiere/

până la data de 2 iulie 2012, ora 12.00.

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează