Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De la Interbelic la Flower Power

0

De la Interbelic la Flower Power

-Arta, moda si societate (1930-1970)-

 

Interbelic si flower power – iata doi termeni mitici ce tin in mentalul multora dintre noi de un trecut recent si totusi atat de indepartat si fascinant. Interbelicul, asociat de multe ori cu fastul si stralucirea din vremea bunicilor nostri, pare inchis intr-o capsula a timpurilor fericite, inainte de drama celui de al doilea razboi mondial.

Dar lumea aceea vesela si stralucitoare, asa cum ne apare noua in filme sau fotografii, a cunoscut, dincolo de frenezia petrecerilor din anii nebuni, angoasele crizei economice si transformari politice si sociale dramatice. Toate acestea si-au spus cuvantul in arta si moda, dand nastere unui univers al contrastelor, dominat de creatori de geniu (Picasso, Dali, Chanel…).

Sfasierii razboiului i-a urmat o societate postbelica caracterizata, deopotriva, de conservatorism si revolta si de impartirea lumii in doua sfere politice antagonice. Revoltele din 1968 au tinut in egala masura de politic, dar si de nasterea unor noi mentalitati, ce si-a pus amprenta asupra artei si a societatii. Generatia beat, cultura hippie, revolutia sexuala au transformat pe termen lung societatea moderna, spunandu-si cuvantul in arta, literatura si moda.

De-a lungul a trei ateliere, va invit sa redescoperim o epoca a transformarilor profunde, sa ii intelegem valorile, bucuriile si dramele. Cu ajutorul imaginilor, filmelor si scrierilor din epoca vom incerca sa aflam ce datoreaza lumea de astazi timpurilor de atunci.

 

 Temele celor trei intilniri sint:

 

1. Recesiunea si spectrul razboiului. Stilul international. „Reintoarcerea la ordine” – ce a mai ramas din miscarea suprarealista? Arta si puterea-creatoare si pactul cu diavolul. Picasso si Edward Hopper- imaginea unei lumi in schimbare.  Moda intre imaginatie si necesitate.

2. O lume isi cauta echilibrul. Arta si societatea in lumea postbelica: diviziuni si puncte de intalnire.  Dupa modernism.Pop art, experienta culorii (albastru Klein), Andy Warhol. Moda postbelica – in cautarea unui fast pierdut.

3. Miticul an 1968. O primavara agitata din istoria europeana. Miscarea flower power – de la politica la poezie. Atunci cand societatea si  moda se schimba. Arta tine tot mai mult de experiment si de definirea limitelor.

 

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 3 Aprilie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptaminal, miercuri

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Loc: Popa Soare nr 40, etaj 1

Inscriere la contact@victoriei.ro

fundatia calea victoriei

[ vezi toate atelierele ]

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.