Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cursuri despre meșteșugul cărții

0

O zi din cartea vieții tale

Cursuri despre meșteșugul cărții la Atelierul de Carte

Începând cu 30 noiembrie, Atelierul de Carte din cadrul Muzeului Țăranului Român începe o serie de cursuri practice despre facerea cărților, prin hârtie manuală, tipar și legătorie. Participanții vor descoperi rețeta hârtiei medievale, secretul cărțile vechi care rezistau 1000 de ani, arhitectura cărții: proporții și utilizări, potrivirea alchimică a textului cu biblioteca, industria hârtiei și moartea cărții.

Fiecare întâlnire va avea un invitat special, scriitor, bibliotecar, creator de carte sau grafician, care va vorbi despre istoria cărții, atât ca obiect cât și ca text.

Cursurile sunt susținute de Răzvan Supuran, inițiatorul Atelierului de Carte, și se adresează adulților. Pot participa însă și copii, care vor lucra alături de cei mari, cu un alt coordonator. Ei vor vedea cât de simplu se poate recicla manual deșeul de hârtie și cum își pot face acasă propriile caiete.

Cei interesați pot participa la un singur curs sau la un modul de 4 cursuri, în care își vor putea manufactura propria carte. Întâlnirile se întâmplă în zilele de sâmbătă de la ora 11.00 la 18.00. Înscrieri la atelieruldecarte@fiiverde.ro, până pe 29 noiembrie.

Programul cursurilor:

30 noiembrie: Hârtie manuală

Invitat special: Șerban Anghelescu, etnolog

Fiecare participant face hârtia manuală necesară propriului obiect (10 coli 50/70 cm). Hârtia manuală va fi făcută din celuloză albită, dupa rețeta de hârtie de gravură. Pregătirea materialelor de lucru pentru plăci. Editarea tehnică a textelor pe formatul finit. Uscarea hârtiei manuale.

7 decembrie: Plăci pentru tipar

Culegerea literelor, spațierea și formatul plăcii, fixarea plăcii pentru tiparul Gutenberg (letterpress). Sculptarea plăcilor grafice în tehnica de linogravură. Fiecare participant face manual 5 plăci de ilustrații: una pentru copertă, 3 pentru ilustrații de interior și una cu text/marcă proprie. Împreună culegem o singură placă de text. Pentru texte alese de participanți pentru tipar, se discută punctual. Materiale de lucru: linoleu, plastic, lemn. Îndreptarea hârtiei manuale.
14 decembrie: Tiparul cu plăci

Finisarea și formatarea hârtiei manuale. Tipărirea textului și a ilustrațiilor. Pregătirea cernelii și a suprafețelor de lucru. Alegerea și tăierea copertei. Tiparul de copertă. Materiale pentru copertă: pânză de casă, piele, textil industrial, mucava, lemn. Uscarea foilor tipărite.
21 decembrie: Legătorie de carte

Alcătuirea fascicolelor și coaserea lor. Întărirea cotorului cu textil. Întărirea copertei și a cotorului de copertă. Potrivirea corpului de carte cu coperta. Lipirea copertei și a forzatului. Presa de legatorie.

Preț adulți: 100 lei/curs sau 360 lei/modul

Copii: 50 lei/curs sau 170 lei/modul

Maxim 12 adulți.

Atelierul de Carte este un proiect al Asociației Ordinul Manufacturierilor, început din grijă, atenţie, conştientizare faţă de hârtie şi de meşteşugul care a făcut-o posibilă. Atelierul de Carte a pornit din mâinile lui Răzvan Supuran în anul 2002, cu scopul de a revitaliza şi conserva un meşteşug ce stă la fundamentul culturii universale.

hartie manuala si carte

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.